PreporučenoTech

Crtica o zarazi sedmorice docijepljenih | omikron

Kondom na tanjuru/Ilustracija

Majušno istraživanje sedam probojnih zaraza zabilježenih u turista u Južnoj Africi gdje su zdravstveni djelatnici i stručnjaci prvi uočili neuobičajene i neuobičajeno blage simptome omikron soja koronavirusa još jednom sugerira njegovu sklonost probojnim zarazama.

>>>Anegdote o naizgled uobičajenim probojnim zarazama cijepljenih, docijepljenih | omikron

Reuters se našao u posjedu kopije istraživanja o probojnim zarazama sedam docijepljenih njemačkih turista starih između 25 i 39 godina u glavnom gradu Cape Townu u razdoblju od kraja studenoga i početka prosinca.

Pet članova promatrane skupine bilo je cijepljeno i docijepljeno trećom dozom cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha dok je šesti primio dvije doze Pfizer/BioNTecha i bio docijepljen cjepivom Moderne.

Jedna je od oboljelih osoba bila zaštićena s dvije doze cjepiva AstraZenece i docijepljena dozom Pfizera.

>>>Velika većina zaraženih omikronom procijepljena, docijepljena – bolest blaga | CDC

Nitko u promatranoj skupini nije imao anamnezu obolijevanja od COVID-19 zbog nekog od drugih sojeva, a probojne su zaraze nastupile u razdoblju od jednog do dva mjeseca nakon docjepljivanja. Sve su manifestacije bolesti bile blagog ili osrednjeg karaktera.

Dorada cjepiva

Wolfgang Preiser, virolog na Sveučilištu Stellenbosch i jedan od koautora studije, rekao je za Reuters da istraživanje trenutačno čeka neovisnu stručnu recenziju no da ono sugerira kako je infekcija i simptomatska manifestacija bolesti moguća i nakon docjepljivanja.

>>>Njemački epidemiolog: omikron bi mogao biti ‘božićni dar’, ubrzati put do kraja pandemije

Cjepivo “još uvijek štiti od ozbiljne bolesti i smrti, u to smo poprilično sigurni,” rekao je stručnjak pa dodao kako se kristalizira slika u kojoj “ovaj virus ima sposobnost potkopavanja imunološkog odgovora … stoga je jasno da ćemo trebati osvježena cjepiva.”

>>>U zgodnoj ‘nuspojavi’ omikron dokinuo covid diskriminaciju u RH | karantena

Grabancijaš čitatelje podsjeća da su vodeći proizvođači cjepiva u inicijalnoj reakciji na pojavu omikrona ocijenili kako je izgledno da će on zahtijevati prilagodbu njihovih proizvoda, no takvu su naraciju ubrzo zamijenile tvrdnje temeljene na uglavnom internim istraživanjima prema kojima docjepljivanje vraća učinkovitost.

Proturječja, kakofonija

Primjerice, inicijalna je izjava šefa Moderne o potrebi prilagodbe postojećih linija cjepiva 30. studenoga srušila svjetske burze, dok je Uğur Şahin, izvršni direktor BioNTecha, početkom prosinca rekao da bi za prilagodbu moglo trebati i nekoliko mjeseci nakon čega bi se puk trebao zaštiti s još tri doze.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

Navedena je naracija potom nestala bestraga, a spomenuti su farmaceuti u promjeni strategije podijelili interna istraživanja prema kojima je docjepljivanje postojećom linijom cjepiva učinkovito u priječenju zaraza omikronom.

Nepristrani promatrači i neovisni istraživači u međuvremenu ističu da omikron krasi oko 70 mutacija, uključujući dio genetskog koda preuzetog od virusa obične prehlade, sklonih bijegu od cjepiva i da su manifestacije bolesti COVID-19 koju soj izaziva uglavnom (jako) blage.

Posljednja, ohrabrujuća istraživanja (Reuters), učvršćuju i inicijalne idikacije da je omikron skloniji boravku u dišnim putevima, odnosno da štedi pluća i respiratore.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Kako bilo, mjesec dana nakon potvrde omikrona, stručna i pučka javnost uživaju u velebnoj kakofoniji proturječnih (dez)informacija, koje, kako ste mogli pročitati, šire i sami proizvođači cjepiva, te drugi, više ili manje neodgovorni dionici i/ili covid profiteri.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

Comments are closed.