FunPreporučeno

‘Crvena Hrvatska’ i ‘Prava Crvena Hrvatska’ i druga ostavština dostupni na ZDUR-u

Digitalni repozitorij dubrovačke Znanstvene knjižnice (ZDUR) predstavljen je u četvrtak u Dubrovačkim knjižnicama u sklopu Dana europske kulturne baštine, a rezultat je višegodišnjeg rada na digitalizaciji vrijednih i rijetkih izdanja u vlasništvu knjižnice.

ZDUR  je akronim Znanstvena – Dubrovnik – Repozitorij, a u doba Dubrovačke Republike zdur je bio glasnik ili redarstvenik u službi Republike.

Na ZDUR-u su dostupna dva naslova novina – “Prava Crvena Hrvatska” (1905.-1918.) i “Narodna svijest” (1919.-1941.), oko 80 naslova humorističnih karnevalskih listova, šest inkunabula, rukopisi Damjana Beneče i Ilije Crijevića, knjiga Ruđera Boškovića “De novo Telescopii usu ad objecta coelestia” (1739.) i “Misal hruacki po rimski obicaj i cin” (1531.).

“Novine su nam bile prioritet jer su jako tražene, prije svega ‘Crvena Hrvatska’ i ‘Prava Crvena Hrvatska’. Korisnici više ne moraju dolaziti u knjižnicu i listati uvezane novine, već ih mogu listati virtualno, a ako ih zanima određeni pojam, ime ili događaj, mogu ih pronaći u tražilici.”

Paula Raguž

>>>Otvoren je portal u repozitorij zapisa o našim velikanima – znameniti.hr

U tijeku je digitalizacija skeniranih kataložnih listića zbirki starih i rijetkih knjiga “Collegium Ragusinum”, “Antiqua” i “Pozze-Katić”, a u planu je digitalizacija još četiriju inkunabula, rijetke knjige “Grad Dvbrovnich vlastelom v trexgniv”, 15 naslova rukopisa dubrovačkih kolendi, dnevnog lista “Crvena Hrvatska” (1891.-1914.) te kataloga rukopisa Znanstvene knjižnice.

Voditeljica dubrovačke Znanstvene knjižnice Paula Raguž istaknula je kako knjižnica ima važnu ulogu čuvanja kulturne baštine, što se najbolje postiže digitalizacijom.

“Time izvornu građu štitimo od oštećenja, popunjavamo svoj fond suradnjom s drugim ustanovama, a istodobno takvu građu pokazujemo javnosti i činimo je dostupnom i udaljenim korisnicima. Digitalizacija je više od samog snimka građe jer ju je potrebno i opisati”, rekla je Raguž.

Istaknula je kako bi ZDUR mogao biti najzanimljiviji onima koji vole čitati ili proučavati novine stare više od sto godina jer je u ZDUR-u moguće pretraživati cjelovite tekstove na više od 8000 stranica.

>>>‘Položaj kulture u medijima’ otvara zbivanja povodom 150 godina Vijenca

“Novine su nam bile prioritet jer su jako tražene, prije svega ‘Crvena Hrvatska’ i ‘Prava Crvena Hrvatska’. Korisnici više ne moraju dolaziti u knjižnicu i listati uvezane novine, već ih mogu listati virtualno, a ako ih zanima određeni pojam, ime ili događaj, mogu ih pronaći u tražilici”, objasnila je Raguž.

Digitalni repozitorij ZDUR dostupan je na internetskoj stranici zdur.dkd.hr.

Projekt su financirali Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik.