PreporučenoTech

Cyber ‘otimači’ američkog cjevovoda: naš je cilj novac, ne želimo stvarati probleme za društvo

Ilustracija: Darwin Laganzon

Hakerska grupa DarkSide čiji je ransomware nokautirao jedan od ključnih sustava cjevovoda u Sjedinjenim Američkim Državama u ponedjeljak je u izjavi za javnost rekla da je njezin cilj namaknuti novac a ne stvarati probleme za društvo.

>>>‘Drovorub’: američki obavještajci otkrili postojanje ruskog ‘švicarskog noža za hakiranje’

Grupa je prije četiri dana preuzela kontrolu nad informatičkim sustavom Colonial Pipelinea čije cijevi motornim i mlaznim gorivima opskrbljuju veliku većinu istočne obale SAD-a. Kompanija je nakon infiltracije ugasila mrežu što izaziva veliko remećenje na tržištu naftnim derivatima.

Sažeta medijska izjava u ponedjeljak objavljena na stranicama DarkSidea ne spominje Colonial Pipeline ali u objavi s nazivom “O posljednjim vijestima” deklarira kako je “naš cilj zaraditi novac, a ne stvarati probleme za društvo.”

Javnosti trenutno nisu dostupni detalji o iznosima koje bi “otimači” mogli tražiti.

>>>Ransomware napad nokautirao ključni cjevovod u SAD-u | DarkSide

U gotovo romantičnom stilu, DarkSide u objavi također navodi da će zajedno s partnerima u svijetu cyberkriminala pažljivije birati žrtve “kako bi se u budućnosti izbjegle društvene posljedice.”

Grupa se deklarirala kao “apolitična” te promatrače, komentatore i izvjestitelje pozvala da je “ne povezuju s bilo kojom pojedinom vladom”.

via DataBreaches

Comments (1)

  1. […] Cyber ‘otimači’ američkog cjevovoda: naš je cilj novac, ne želimo st… 10/05/2021 […]

Comments are closed.