PolitikaPreporučeno

Dalija Orešković odbacila Ivu Josipovića

Predsjednica Starta Dalija Orešković u četvrtak je u Rijeci rekla kako ne vjeruje ni u jednu političku inicijativu Ive Josipovića, jer je izgubio predsjedničke izbore od Grabar-Kitarović, nakon toga napao stranku koja ga je kandidirala i financirala, osnovao novu stranku koja je bez ikakvog uspjeha, a “sad se vratio u okrilje matične stranke iz koje je nedavno pobjegao”, izvještava Hina.

Na novinarsku zamolbu da komentira današnju izjavu Ive Josipovića o nužnosti okrupnjavanja stranaka na ljevici te o mogućnosti da Start sudjeluje u tome, Orešković je večeras rekla da Josipoviću očito nedostaje političkog vizionarstva, da kao takav ne bi mogao predstavljati ni SDP.  S druge stranke, rekla je, “da je SDP uistinu bio ono što je trebao biti- jaka i smislena oporba i jamac socijaldemokracije  Start kao takav ne bi trebao ni nastati.”

“Nećemo odustati ili oslabiti tempo ako rezultat na europskim izborima bude ispod osvajanja jednog mandata. Cilj su nam parlamentarni izbori u Hrvatskoj.”

DALIJA OREŠKOVIĆ

Prvi ogranak za Rijeku i Primorsko-goransku županiju

Orešković je u četvrtak navečer bila na sastanku inicijativnog odbora za osnutak prvog ogranka stranke, za Rijeku i Primorsko-goransku županiju. Ocijenila je da su ovi europski parlamentarni izbori civilizacijski referendum, za europske vrijednosti; sigurnost građana, modernu, tolerantnu i solidarnu Europu koja, kako je rekla, iščezava pred našim očima pod naletom populista i revizionista.

S druge strane, oni su i civilizacijski referendum za Hrvatsku, koja je opterećena klijentelističko-koruptivnim mrežama, ustvrdila  je Dalija Orešković. Želimo biti  ne jaka oporba nego prva snaga u državi, istaknula je.

Član inicijativnog odbora za osnutak riječkoga ogranka i kandidat na listi za EU parlament dirigent riječkoga HNK Igor Vlajnić rekao je kako on vjeruje isključivo u osobni napredak osobnim angažmanom. Uvijek sam želio učiniti korak naprijed, za zajednicu činiti dobro, rekao je, ocijenivši da je pravo vrijeme za promjene u državi i društvu.

Dugoročni Start(up)

Dalija Orešković je rekla da je ovoga trena najvažnije poslati poruku da Start nije zamišljen da traje kratko. “Nećemo odustati ili oslabiti tempo ako rezultat na europskim izborima bude ispod osvajanja jednog mandata. Cilj su nam parlamentarni izbori u Hrvatskoj”, rekla je prema citatu Hine.

>>>Kolektivna ostavka ostavila Daliju Orešković bez predsjedništva Starta

U vezi s mogućim kandidiranjem za predsjedničke izbore i suradnji sa Zoranom Milanovićem, Orešković je rekla kako su razgovarali, ali da se nisu dogovorili i da među njima ne postoji pakt. “Među nama postoje sličnost kako institucionalno urediti funkciju predsjednika države i kako ubuduće birati predsjednika, a to je u Hrvatskom saboru”, rekla je odgovarajući na pitanje je li se s Milanovićem dogovorila o međusobnoj podršci.