Politika

Danci na izborima traže povratak blagostanja

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen; Foto: Socialdemokratiet

Danci danas glasuju na parlamentarnim izborima koji bi mogli isporučiti treću ovogodišnju ljevičarsku vladu u Skandinaviji, piše Rueters.

Obećanja liderice socijaldemokrata Mettee Frederiksen o povratku socijalne države blagostanja, odmicanju od mjera štednje i drugih neoliberalnih politika, kao i čvršći stav prema imigraciji dobro su sjeli brojnim građanima.

Podrška za Socijalne demokrate u anketi Berlingske Barometera objavljenoj tik pred izbore je iznosila 54.7 posto.

Ankete sugeriraju da će 41-godišnja Frederiksen pobijediti i zamijeniti aktualnog konzervativno-(neo)liberalnog premijera Larsa Løkkea Rasmussena čiji mandat kulminira s Danskom kao jedinom članicom EU-a koja bilježi porast nezaposlenosti.

“Sustav socijalne skrbi treba bolje vodstvo. Govore samo o potrebi za više novca, ali ono što nam je stvarno potrebno su bolji lideri”, rekla je dvadesetjednogodišnja studentica Josefine Kaspersen koja je prva stigla u Gradsku vijećnicu Kopenhagena da bi dala svoj glas.

>>>Frederiksen: presuda birača posve je jasna, blagostanje je glavni prioritet u Danskoj

Nordijski (švedski ili skandinavski, ako preferirate) model već je dugo zlatni standard socijalne države za ljevicu širom svijeta, ali strukturne reforme s postulatom pospješivanja konkurentnosti rušenjem cijene rada ili uvođenjem atipičnih i dugoročno suicidalnih ludorija kakav je rad bez radnog odnosa erodiraju i ta, najsnažnija utočišta ravnopravnosti i blagostanja.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Navedenu mantru je, izgledno na svoju štetu, ususret izborima ponovio Rasmussen u govoru teškometalnim radnicima. “Ja volim društvo blagostanja, ja ga štujem i ja sam njegovo dijete. Ali novac za financiranje blagostanja jednostavno ne pada s neba,” rekao je pa otrpio zviždanje i negodovanje.