FunPreporučeno

Dani europske baštine 2019.: 70 000 kulturnih događanja za građane i turiste u cijeloj Europi

Dani europske baštine (#EHDs) održavaju se diljem Europe od kolovoza do listopada. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Europske komisije i Vijeća Europe od 1999. koja se podupire u okviru programa Kreativna Europa.

Ovogodišnja je tema Umjetnost i zabava. S više od 70 000 događanja Dani europske baštine najveća su kulturna manifestacija u Europi. Tijekom njihova održavanja želi se prikazati vrijednost naše zajedničke baštine i naglasiti važnost njezina očuvanja za sadašnje i buduće naraštaje.

>>>Purgeri i gosti, obratite pažnju na uspavane divove, iznenađenja u krošnjama, duhovite minijature

Aktivnosti koje će se organizirati među ostalim uključuju festivale, izložbe, obrtničke radionice, konferencije i turneje. Posjetitelji i gosti iz Europe i svijeta imat će priliku zabaviti se i uživati u kulturnoj baštini na lokalnim, nacionalnim i europskim pozornicama, u okviru uličnih priredbi, u koncertnim dvoranama, tradicionalnim kazalištima i muzejima, kinima te na društvenim mrežama.

Jedna od tema bit će i uloga novih digitalnih tehnologija u baštini i njezinu očuvanju za budućnost.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Dani europske baštine izvrsna su prilika da se europski građani povežu s vlastitim kulturnim naslijeđem. Oni su važan dio Europskog okvira za djelovanje koji sam predstavio prošlog prosinca kako bismo osigurali dugoročni učinak Europske godine kulturne baštine 2018. Utkana u temelje našeg društva, baština je spona između naše prošlosti i budućnosti. Danima europske baštine želimo joj u svakodnevnom životu građana dati središnje mjesto koje zaslužuje. 

Dani europske baštine okupljaju građane i naglašavaju europsku dimenziju kulturnog naslijeđa u 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije. Dodatne informacije dostupne su ovdje.