PreporučenoTech

Danska izračunala trošak tranzicije na električne automobile, ‘povukla ručnu’

Lucid Air/Lucid Motors

Posebna komisija danske vlade u ponedjeljak je upozorila da bi brz prelazak na električne automobile s ciljem postizanja ambicioznih nacionalnih klimatskih ciljeva stvorio golemu rupu u državnom proračunu.

>>>Citroën nabacio električni ‘objekt’ za urbani prijevoz – max brzina 45 km/h, cijena oko 45 tisuća kn

Danska značajan dio svoje države blagostanja financira cestarinama i porezima na vozila putem kojih se u proračun slijeva 50 milijardi danskih kruna (7.95 milijardi dolara) ili oko 2.3% Bruto domaćeg proizvoda.

Vijeće za klimatske promjene, neovisno tijelo koje savjetuje vladu, u ožujku je procijenilo da bi se za postizanje ciljeva broj električnih automobila sa sadašnjih manje od 20,000 morao popeti najmanje do milijun. “To bi stvorilo značajan problem za ekonomiju,” rekao je šef komisije Anders Eldrup prema citatu Reutersa.

>>>Hans Zimmer komponirao zvuk za električni BMW M NEXT generacije, osluhnite

Prema procjenama društvo bi povećanjem broja električnih automobila do tražene brojke kroz subvencije električnih i veće poreze za automobile na unutarnje sagorijevanje bilo u neto gubitku od 5.7 milijardi kruna.

>>>Lucid Motors redefinira luksuz električnim automobilom čiji je doseg veći od 640 km: VIDEO

Za 2030. je projiciran pad poreznih prihoda od transportnog sektora za 10 milijardi kruna. Procjenjuje se da sektor doprinosi oko 40% emisija ugljikova oksida (CO2). Udio električnih automobila na cestama manji je od 1%.