Biznis i ekonomijaPreporučeno

Danska pozvala Gazprom na izvlačenje neidentificiranog objekta | sabotaža sjevernih tokova

Cijev Sjevernog toka 2; Foto: DW/YouTube

Danska je u četvrtak pozvala ruskog operatora cjevovoda Sjeverni tok 2 da pomogne u izvlačenju neidentificiranog objekta smještenog u blizini zadnjeg nedirnutog plinovoda podno Baltičkog mora.

Sjeverni tokovi za dostavu prirodnog plina u Njemačku i druge dijelove Europe sabotirani su prošlog rujna. Renomirani novinar Seymour Hersh recentno je izvijestio da iza napada stoje Amerikanci.

>>>Prekaljeni istraživački novinar Hersh: sjeverne tokove je sabotirao SAD

Eksplozije su se odigrale u ekskluzivnim gospodarskim zonama Švedske i Danske. Obje su zemlje potvrdile da je riječ o “teškoj sabotaži”, no odgovornost još nije utvrđena.

Objekt od interesa

Danske su vlasti prošlog tjedna rekle da je tijekom inspekcije zadnjeg netaknutog cjevovoda u njegovoj blizini pronađen cjevasti objekt koji strši oko 40 cm iz morskog dna i ima promjer od 10 cm.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

“S ciljem daljnjeg razjašnjenja prirode objekta, danske vlasti odlučile su izvući objekt uz pomoć Danske obrane,” naveli su u četvrtak iz nacionalne Agencije za energetiku koja je “u navedenom kontekstu pozvala vlasnika cjevovoda, Nord Stream 2 AG, da sudjeluje u operaciji.”

Agencija je napomenule da objekt ne predstavlja “neposredni sigurnosni rizik”.

Nord Stream 2 AG u kontrolnom je vlasništvu ruskog državnog titana Gazproma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna rekao da je brod unajmljen od Gazproma pronašao objekt nalik anteni na 30 kilometara od lokacije eksplozija.

Reuters piše da je nejasno odnosi li se ta izjava na predmet za koji su zainteresirane danske vlasti.

Zadnji funkcionalni plinovod prema Europe ostaje u hladnom pogonu jer je Europska unija u kontekstu odgovora na rat u Ukrajini presjekla gotovo sve energetske veze s Rusijom.

>>>Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2 (veljača, 2022.)

U cijevima još ima plina, ali je operator krajem prošle godine rekao da je pritisak smanjen iz predostrožnosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima