PreporučenoTech

Danska prva zemlja svijeta koja zaustavlja cijepljenje protiv covida

Danska se ustoličila u prvu zemlju svijeta koja zastaje s programom cijepljenja protiv bolesti COVID-19 uz obrazloženje da je virus sada pod kontrolom.

“Stiglo je proljeće, pokrivenost danske populacije cjepivom je visoka, i epidemija se preokrenula,” rekle su Danske zdravstvene vlasti u izjavi.

>>>Potpuno oslobađanje Danske | covid endgame

“Nacionalna vijeće za zdravlje stoga sada zaključuje široke napore cijepljenja protiv COVID-19 za ovu sezonu,” navedeno je.

Prekid kampanje i poziva na cijepljenje najavljen je za 15. svibnja. Osobe koje nisu procijepljene moći će se docijepiti i nakon roka.

Danska je procjepljivanje započela nakon Božića 2020. godine otkad je cijepljeno oko 4.8 milijuna od 5,8 milijuna stanovnika. Treću, ili booster dozu primilo je njih 3.6 milijuna.

>>>Danska: ‘fantomska inačica’ omikrona još zaraznija, podjednako blaga | BA.2

Unatoč procijepljenosti velik je broj ljudi iskusio probojnu zarazu prjemčivijem ali benignijim omikron sojem virusa što je dodatno osnažilo kolektivi imunitet.

“Na dobrom smo mjestu,” komentirala je Bolette Søborg, jedna od upraviteljica u Nacionalnom vijeću za zdravlje. “Imamo dobru kontrolu na epidemijom, koja naizgled jenjava. Stopa prihvata (u bolnice) je stabilna i uskoro očekujemo njezino opadanje. Stoga, mi zaključujemo svoj program masovnog cijepljena protiv COVID-19.”

>>>BA.2 podvarijanta omikrona još zaraznija, uspješnija u bijegu od cjepiva | istraživanje

Søborg je rekla da će osobe koje se i nadalje žele cijepiti doze moći primiti kroz čitavo proljeće i ljeto, punktovi će nastaviti s dežurstvima širom zemlje.

Dodala je da vlasti cijepljenje i nadalje preporučuju rizičnim skupinama, uključujući osobe starije od četrdeset godina. “Mi također preporučujemo da završite imunizaciju koju ste započeli,” rekla je prema citatu CNBC-a.

>>>Nakon višegodišnje psihoze Hrvatska se vraća normalnom životu!

Vlasti su rekle da će nastaviti s pomnim praćenjem epidemiološke situacije i ostati spremne za ponovno pokretanje procjepljivanja ili docjepljivanja ciljanih skupina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Danska prva zemlja svijeta koja zaustavlja cijepljenje protiv covida 29/04/2022 […]

  2. […] >>>Danska prva zemlja svijeta koja zaustavlja cijepljenje protiv covida […]

Comments are closed.