Biznis i ekonomijaPreporučeno

Darivanjem novca građanima osnažen BDP SAD-a u tekućem kvartalu hita prema rastu od 12%

Ilustracija/Artsiom Horsky/Pixabay

Američko gospodarstvo je u prvom kvartalu ove godine prema konačnim rezultatima poraslo za solidnih 6.4% na godišnjoj razini uz procjene ekonomista da će se uzlet nastaviti do povijesnih rekorda kakvi nisu zabilježeni u oko sedam desetljeća.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), ukupne proizvodnje robe i usluga u zemlji, nepromijenjen je u odnosu na dvije prethodne procjene, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine, donoseći detalje koji sugeriraju da su raskošne direktne uplate novca građanima i druge neortodoksne fiskalne politike udarile snažne temelje daljnjeg rasta.

Vlasti su američkim građanima od prosinca kroz različite programe u džepove isporučile gotovo tri bilijuna dolara zbog čega ekonomisti očekuju da će rast u tekućem kvartalu, koji završava s ovim mjesecom, dodatno ubrzati.

“Ovo će ljeto biti vruće za američku ekonomiju,” rekla je Lydia Boussour, vodeća ekonomistica Oxford Economicsa, za izvještajnu agenciju Associated Press. “Kako se zdravstvena situacija nastavi poboljšavati, tako će se potrošači koji sjede na gomili ušteđevine prepustiti porivu da uživaju u uslugama i iskustvima koje su im bile uskraćene tijekom pandemije.”

>>>Direktne uplate novca građanima dovoljne za ‘vrlo jak’ oporavak američke ekonomije | ministrica

Boussour prognozira da će BDP u aktualnom tromjesečju porasti za 12% na godišnjoj razini a godinu zaključiti s rastom za 7.5% što bi bio najbolji rezultat od 1951..

Darivanje novca građanima

U potvrdi njezinih očekivanja, osobna potrošnja, koja je u SAD-u odgovorna za oko dvije trećine gospodarskih aktivnosti, prema konačnim je podacima u prvom kvartalu poskočila za prštavih 11.4%. AP piše kako je izgledno da je sjajan rezultat potaknut obrokom direktnih uplata novca građana u iznosu od 1,400 dolara koje je Kongres ugurao u 1.9 bilijuna vrijedan paket pomoći usvojen u ožujku.

Potrošnju su u promatranom razdoblju predvodile kupnje novih automobila i generalno prelijevanje novca iz džepova građana u uslužni sektor. Osobito su dobri rezultati u pružanju usluga prehrane i putničkih aranžmana.

>>>Radnici su američkim poslodavcima u travnju uručili rekordnih četiri milijuna otkaza

Zadnja je revizija popravila i podatke o jačanja investicija, s prijašnjih procjena o rastu za 10.8% na 11.7%. Državna je potrošnja pritom porasla za 5.7% na godišnjoj razini, mrvicu ispod prošlomjesečne procjene o rastu za 5.8%.

>>>Američkim obiteljima s dvoje djece stiže direktna novčana pomoć od oko 36,000 kuna

Ministarstvo trgovine je u četvrtak, zajedno s trećom i konačnom revizijom BDP-a u prvom kvartalu, objavilo i prve podatke o industrijskim narudžbama koje su u posljednjih 13 mjeseci rasle u njih 12.

>>>Lagarde otklonila inflacijske brige: ekonomije eurozone i SAD-a ‘očito su u različitim situacijama’

Narudžbe za trajna dobra – proizvode čiji je vijek najmanje tri godine – u svibnju se na godišnjoj razini popeo za 2.3%, nakon neočekivanog pada za 0.8% u travnju.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Darivanjem novca građanima osnažen BDP SAD-a u tekućem kvartalu hita prema rastu od 1… […]

  2. […] >>>Darivanjem novca građanima osnažen BDP SAD-a u tekućem kvartalu hita prema rastu od 1… […]

Comments are closed.