Fun

de facto i Lado u predstavi koja nema drugog vremena do sadašnjosti: Kolo

Predstava “Kolo”, novi koreografski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima koji spaja glumce, plesače i folklorne umjetnike, bit će izvedena 21. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, “Kolo” je istraživanje kazališne i plesne prakse fokusirane na vrijeme: predstava je zamišljena kao transkript prethodno postojećeg, primitivnog oblika misli koji se prema vremenu odnosi ne-linearno – dakle, početna premisa za izvođače je da nema drugog vremena do sadašnjosti, vrijeme koje nije ni prošlost, a ni budućnost.

>>>Pohvala ludosti

Inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima, novi rad Petre Hrašćanec i Saše Božića počiva na pitanju jesu li i kako drevni narodni običaji uopće preživjeli kao popularni fenomeni suvremenosti.

“Kako se ljudska zajednica razvijala tijekom povijesti, tako su se s koljena na koljeno prenosili običaji vezani uz svakodnevni život, godišnja događanja, ali i osnovne djelatnosti koje su autohtonom stanovništvu omogućile opstanak, preživljavanje i postupni napredak. Običaji prenošeni iz generacije u generaciju postupno postaju uzorak ponašanja, življenja i djelovanja, ali i sastavni dio kulturnoga identiteta pojedine lokalne ili šire zajednice”, stoji u najavi.

Kultura shvaćena kao sveukupnost materijalnih i nematerijalnih dobara nekoga naroda, koja svjedoči o njegovoj povijesti i tradiciji, u novije doba postaje bitna odrednica kulturalnih i umjetničkih istraživanja. U repeticiji te geografskoj i kulturnoj dekontekstualizaciji, tradicijski plesni materijal pronalazi najjasnije otkriće upravo bivajući izmješten iz svoje matrice.

Posebnost “Kola” je sudjelovanje vrlo različitih izvođača, glumaca, plesača i folklornih umjetnika. Predstava istražuje nemogući i apsurdni napor da svi ti različiti umjetnički izrazi, utjelovljeni u drugim i drugačijim tijelima  stvore zajedništvo koje reprezentira prvobitnu folklornu zajednicu.

>>>Kazalište traži put do radikalnih, političko-aktivističkih korijena

Koreografiju potpisuje Petra Hrašćanec, Saša Božić dramaturgiju, a predstavu izvode Livio Badurina, Nikša Butijer, Ema Crnić, Jelena Miholjević, Una Štalcar Furač, Šimun Stankov i umjetnice Ansambla Lado, Klara Kašnar i Ana Drobina.