Biznis i ekonomija

De Guindos pozvao banke da osnaže pričuve, upozorio na nesolventnost

Potpredsjednik ECB-a, Luis de Guindos; Foto: European Council

Banke u europodručju morat će osnažiti svoje pričuve kako bi se mogle nositi s posljedicama gospodarskog usporavanja uvjetovanog odmjeravanjem Europske unije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Europske središnje banke Luis De Guindos.

>>>Glavni ekonomist ECB-a najavio ‘bol’

“Gospodarsko usporavanje vodit će potencijalnom povećanju insolventnosti (…) mi već pokušavamo banke ponukati da dostave svoje planove jer će to bez sumnje imati utjecaj,” rekao je. “Nemojmo biti oslijepljeni kratkoročnim učincima, banke će morati povećati svoje pričuve,” upozorio je prepoznavši da će monetarnom politikom ECB-a uvjetovano povećanje kamatnih stopa u financijskom sustavu neposredno osnažiti prihode banaka od zaduživanja građana i biznisa.

Viceguverner je podsjetio da aktualne projekcije sugeriraju stagnaciju europodručja.

>>>Imovina 21 kreditne institucije blizu iznosa imovine svih hrvatskih kućanstava

“Mi vidimo da u trećem i četvrtom tromjesečju imamo značajno usporavanje i mi bismo se mogli naći sa stopama rasta blizu nule,” rekao je prema citatu Reutersa.

>>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u ponedjeljak je revidirala prognozu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. godini i sada očekuje kontrakciju za 0.7% na godišnjoj razini.

Riječ je o snažnoj i depresivnoj korekciji očekivanja u poredbi s prijašnjom, lipanjskom prognozom koja je predviđala rast za 1.7%.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Slične, veće ili manje revizije očekuju i druge članice eurozone i Unije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima