Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Deadline’ za šestu rundu subvencija stambenih kredita u petak 14. svibnja | ministarstvo

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podsjeća da “deadline” za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju stana ili kupnju i/ili izgradnju kuće nastupa u petak 14. svibnja i poziva sve zainteresirane osobe mlađe od 45 godina koje u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću da iskoriste priliku.

>>>S 3706 prijava mladih srušen rekord u subvencioniranju stambenih kredita: ministarstvo (2019.)

Prema posljednjim službenim podacima APN-a u šestoj je rundi subvencija, od 29. ožujka do 6. svibnja 2021., zaprimljeno rekordnih 3.978 zahtjeva koji se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja. Do sada je obrađen 1.788 zahtjev, odobreno je njih 1.740, 41 je na dopuni, 5 je odbijenih dok su 2 podnositelja odustala od avanture.

“Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3.000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama,” najavio je u izjavi za javnost ministar Darko Horvat.

>>>Danske banke ponudile stambene kredite na rok do 20 godina uz kamatnu stopu od 0 posto

Prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 EUR, a prosječan rok otplate je 22 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 395 EUR/2986 kuna od toga mjesečna subvencija iznosi 130 EUR/985 kuna.

>>>Možemo!: stambena politika Vlade je promašena, od javnog novca profitiraju banke

U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,09 do 3,50 posto. Potonja se kamata pritom, u odnosu na uvjete kreditiranja u europodručju, može tumačiti kao lihvarska.

Uvjeti i rokovi kreditiranja

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Subvencija se produljuje i za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.

>>>Možemo!, HGK i Komisija upozoravaju na rast cijena, lakomo ugrožavanje tržišta nekretnina

Na poziv mogu odgovoriti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

>>>Prosječna kamata na stambene kredite za građane eurozone 1.44%, za Hrvate 2,8%: ECB/HUB

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Grabancijaš/MPGI

Comments (1)

  1. […] Pojedine i za razliku od naše suverene središnje banke, poput danske, od komercijalnih banaka pak traže da pogodnosti negativnih kamatnih stopa, iliti činjenicu da na posuđeni novac vraćaš manji od preuzetog iznosa, prenesu na klijente. Pa tako imamo “extra!” vijesti o kreditima s negativnim kamatnim stopama, ili stambenim kreditima s nultom kamatnom stopom. Što je pun kufer manje od stopa koje bankama subvencioniraju porezni obveznici u Hrvatskoj. […]

Comments are closed.