PreporučenoTech

Delta zarazna poput vodenih kozica, može izazvati ozbiljnu bolest | CDC

Ilustracija: Christo Anestev

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potenciju zaraze delta soja koronavirusa poistovjećuju s vodenim kozicama i upozoravaju da može izazvati ozbiljnu bolest, javljaju istovremeno New York Times i Washington Post nakon uvida u interne dokumente koji su javno dostupni na poslužitelju potonjega.

Izvješće CDC-a prepoznaje novoutvrđenu sposobnost varijante da probije zaštitu koju pruža aktualna serija adeno (J&J/Janssen i AstraZeneca) i mRNK cjepiva (Pfizer/BioNTech i Moderna) i tvrdi da su “probojne infekcije” rijetkost iako takvo gledište osporavaju otkrića u realnom vremenu.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

U précisu, CDC drži da je delta visokozarazna i ozbiljnija nego druge varijante te da je s podjednakom lakoćom šire cijepljenje i necijepljene osobe. Podaci sugeriraju da cjepiva ostaju izrazito učinkovita u sprječavanju ozbiljne bolesti i smrti.

“Glavna stvar koja se mijenja (zbog delta) je da se maske moraju nastaviti koristiti i da će obvezu nihova nošenja morati ponovno uvesti zemlje u kojima je ona ukinuta,” rekao je Carlo Federico Perno, voditelj mikrobiologije i imunološke dijagnostike u rimskoj bolnici Bambino Gesù.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky za Times je rekla da cijepljeni ljudi inficirani deltom u nosu i grlu nose kolosalne količine virusa.

Repozitorij u nazofarinksu

“Ono što se promijenilo je virus,” izjavio je o novim otkrićima lider odgovora na pandemiju u Sjedinjenim Državama, glavni medicinski savjetnik predsjednika Bidena i stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci.

>>>Cijepljeni mogu prenijeti virus, maske su nužne | CDC

“Kad se cijepljena osoba zarazi deltom – što se zove probojna infekcija – razina virusa u njihovom nazofarinksu (lokaciji u nosu s koje se tijekom testiranja ubiru obrisci) oko 1,000 je puta veća nego što je to bilo s alfa varijantom,” rekao je Fauci u srijedu u razgovoru za MSNBC.

>>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova cjepiva

Citirani dokumenti CDC-a navode da je delta varijanta zaraznija od izvornog SARS-CoV-2 soja kao i virusa koji uzrokuju MERS, SARS, ebolu, prehladu, sezonsku gripu i velike boginje. Potencija je poistovjećena s onom u vodenih kozica, kod djece učestalog visokozaraznog virusa koji izaziva svrbež. Varijanta je ugrubo smrtonosna kao njezin CoV-2 predak. SARS, Ebola i druge bolesti izazivaju veće stope smrtnosti.

>>>Engleska: s dvije doze AstraZenece zaštićen ministar obolio od covida

Centri kao prvi sljedeći korak ističu potrebu “priznanja da se rat promijenio” i pospješivanja razumijevanja javnosti zašto se događaju “probojne infekcije” kao i činjenicu da cjepiva naveliko umanjuju rizik od ozbiljne bolesti.

CDC će više detalja objaviti tijekom dana, navodi Reuters.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Delta zarazna poput vodenih kozica, može izazvati ozbiljnu bolest | CDC 30/07/2021 […]

Comments are closed.