PolitikaPreporučeno

‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj

Jean-Luc Mélenchon/YouTube

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegovi saveznici u nedjelju su iskusili velebni poraz na parlamentarnim izborima.

Posljednje izlazne ankete objavljene neposredno nakon ponoći potvrđuju da će njegov savez političkog centra okupljen pod nazivom Ensemble! (fra. zajedno!) u povijesnoj prekretnici za francusku i europsku politiku zadržati većinu ali ona više neće biti apsolutna.

>>>‘Vive la revolution!: građanin bacio jaje na Macrona | VIDEO

Ministar financija Bruno Le Maire u prvoj je reakciji odvagnuo da su rezultati “demokratski šok” i najavio traženje savezništva sa svim proeuropskim strankama. “Ovo će blokirati naše kapacitete za reformu i zaštitu Francuza,” rekao je.

Trijumf, reanimacija ljevice

“Poraz predsjedničke stranke je okončan i na vidiku nema jasne većine,” rekao je slavodobitno prekaljeni lider ljevice Jean-Luc Melenchon čija je široka Nupes koalicija prema posljednjim projekcijama druga sila skupštine.

Njegov je blok na putu prema osvajanju trostruko više zastupničkih mjesta u poredbi s parlamentarnim izborima u 2017. godini.

>>>Macron upozorio da odbijanje zajedničkog zaduživanja vodi prema pobjedi populista: FT

Rachida Dati, iz konzervativno ustrojenih Les Republicains, rezultate je proglasila “gorkim neuspjehom” za Macrona kojeg je pozvala da imenuje novog premijera.

Gubitak apsolutne većine znači da Francuska ulazi u razdoblje političke nesigurnosti i pazarenja kakvo nije iskusila u posljednjim desetljećima. Retuers piše da su otvoreni i scenariji političke paralize ili čak ponavljanja izbora.

Za daljnji tijek događaja nema skripte, no izvjesna je široka i šarolika mobilizacija za formiranje vladajuće većine.

>>>Borba protiv mirovinske reforme prepolovila promet u pariškim trgovinama

“Na klupama ima umjerenih, zdesna  i slijȇva. Ima umjerenih Socijalista i ima ljudi na desnici koji će, možda, prilikom donošenja zakona biti na našoj strani,” rekla je glasnogovornica vlade Olivia Gregoire.

Polarizacija

Macron je drugi mandat za predsjedanje republikom osvojio u travnju, uz konsenzus analitičara da su birači kalkulirali i odabrali “manje od dva zla”.

Tada, kao i sada, rezultati ukazuju na sve snažniju polarizaciju i odmicanje građana od političkog centra.

>>>Milijun potpisa protiv privatizacije ADP-a: nacionalni štrajk u Francuskoj

Novonastala raspodjela moći dodatno umanjuje i izglede za nepopularne, no prema sudu predsjednika nužne reforme, uključujući pomicanje dobi za umirovljenje, produbljivanje europskih integracija i druge politike koje će sada ovisiti o većem broju različitih dionika.

Prema prognozi Ifopa objavljenoj poslije ponoći, centristi okupljeni oko Macrona mogu očekivati 230-250 zastupnika a ljevica njih 141-175. Desnica okupljena oko Marine Le Pen istovremeno bi mogla udeseterostručiti svoje prisustvu u Narodna skupština i osvojiti do 100 mjesta.

Rezultati u potencijalno ključne igrače za buduću vladajuću koaliciju inauguriraju Les Repubilcans koji prema projekcijama osvajaju 60-75 mjesta.

>>>Macron izaziva sreću privatizacijom nacionalne lutrije

Republikanski lider, Christian Jacob, već je signalizirao da će njegova stranka ostati u “konstruktivnoj opoziciji”, sugerirajući da će podršku nuditi od zakona do zakona, umjesto kroz koaliciju.

Veliki gubitak za europske federaliste

Kako bilo, izvjesno je da se Francuska u nedjelju odmaknula od političkog centra i priklonila socijalno osjetljivim politikama, uključujući zamrzavanje cijena osnovnih proizvoda, smanjenje dobi za umirovljenje, ograničavanje ostavština ili zabranu otpuštanja radnika u kompanijama koje isplaćuju dividendu.

>>>Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu

Rezultati će također imati značajan utjecaj na europsku politiku, budući da su izbori poljuljali jednog od najgorljivijih europskih federalista, a osnažili Melenchona i Le Pen koji traže povratak suverenitetu i neposluh prema nadnacionalnim direktivama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] ‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj 20/06/2022 […]

Comment here