PolitikaPreporučeno

Desnica osvaja većinu u zastupničkim domovima Italije | izlazne ankete

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it

Savez udesno ustrojenih stranaka predvođen Braćom Italije i izglednom prvom talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni u nedjelju je prema prvim izlaznim anketama osvojio većinu o oba parlamentarna doma.

Ukoliko se inicijalni rezultati potvrde, Italija će dobiti najkonzervativniju vladu od Drugog svjetskog rata.

>>>Dekodiranje Giorgie Meloni

Javna televizija RAI u večernjim je satima izvijestila da je desnica osvojila između 41% i 45% glasova, što je dovoljno za stabilnu većinu.

“Desni je centar jasno u prednosti u donjem domu i Senatu! Bit će duga noć, ali ja već sada želim reći hvala,” napisao je na Twitteru nakon objave prvih rezultata lider desne Lige, Matteo Salvini.

Zabrinutost Bruxellesa, europskog političkog mainstreama

RAI je ususret ponoći projicirao da će desna koalicija osvojiti između 227 i 257 zastupnika u klupama donjeg doma s četiristo mjesta i između 111 i 131 fotelja u Senatu.

>>>Ostavka talijanskog premijera utire put desnici, neofašistima

Meloni je kao predsjednica najsnažnije stranke tradicionalno na putu da postane premijerka, iako bi se predaja vlasti, također u skladu s tradicijom, mogla produljiti kroz mjesec ili više dana.

Braća Italije u posljednjim su tjednima svoju stranku otrgnula od fašističkih korijena i sada se opisuju kao konzervativna grupa glavne struje koja zavjetuje podršku zapadnjačkoj politici u kontekstu rata u Ukrajini i fokus na goruća gospodarska pitanja kod kuće.

>>>Braća Italije dokinula izbornu utrku člana koji je veličao Hitlera

Unatoč deklaracijama, rezultat izaziva nelagodu u Bruxellesu i drugim europskim središtima političke moći koja su zabrinuta zbog rastućeg talijanskog duga i sve glasnijih poziva građana na odcjepljenje od Europske unije.

>>>Salvini ošinuo von der Leyen: Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas talijanskog naroda!

Silinu uspona Meloni i populista na krilima rastućeg građanskog nezadovoljstva ilustrira činjenica da je stranka na prošlim izborima osvojila samo 4% glasova, da bi ih sada ugrabila od 22% do 26%.

Iako velebna, pobjeda ukazuje na šire razočaranje politikom, pa je na izbore izašlo samo 64.1% građana, u poredbi s njih 74% prije četiri godine. Reuters piše da je riječ o rekordno niskoj izlaznosti u zemlji u kojoj je participacija uobičajeno svesrdna i žustra.

Kontekst

Italija je u prve jesenske izbore u više od 100 godina krenula nakon što je stranka Pokret pet zvjezdica uskratila podršku vladi nacionalnog jedinstva neizabranog tehnokrata i bivšeg predsjednika Europske središnje banke Maria Draghija.

>>>‘Freudova omaška’ Berlusconija podsjetila na bliskost s ‘mlađim bratom Putinom’

Politička nestabilnost posve je uobičajena s one strane Jadrana pa će sljedeći premijer, odnosno premijerka povesti 68. nacionalnu vladu od 1946. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] više nego manje radikalno udesno ustrojen politički vrh rezultat je povijesnih prijevremenih izbora u kojima su nacionalisti, suverenisti i fašisti osvojili oba zastupnička […]

Comments are closed.