PolitikaPreporučeno

Desničar Longar favorit predsjedničke utrke u Sloveniji

Anže Logar; Foto: Dati Bendo/EC

Politički aktivni građani i građanke Slovenije nedjelju provode na biralištima u predsjedničkim izborima u kojima je vodeći favorit udesno ustrojen bivši ministar vanjskih poslova, 46-godišnji Anže Logar.

Posljednje predizborne ankete sugeriraju da će o pobjedi odlučivati drugi krug budući da niti jedan od sedam kandidata nema izglede za instant osvajanje više od 50% glasova.

>>>Parlament raspravljao o desničarskom ekstremizmu, neofašizmu

Iako je uloga slovenskog predsjednika uglavnom ceremonijalna, predsjednik služi kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga i nominira pojedine značajne dužnosti, uključujući guvernera središnje banke.

Većinu nominacije mora potvrditi i parlament.

Anketa POP TV-a sugerira da će Logar u provom krugu odnijeti 26.9% glasova da bi se u drugom krugu odmjerio s Natašom Pirc Musar koja uživa potporu 19% biračkoj tijela.

Na trećem je mjestu kandidat vladajuće koalicije i slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Milan Brglez za kojeg namjerava glasati 12.9% ispitanika.

Puls proeuropskih i euroskeptičnih struja

Logar je član udesno ustrojene Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koji je na općim izborima u travnju ulogu prepustio poborniku zaštite okoliša i poduzetniku iz stranke Pokret slobode Robertu Golobu.

>>>Janša pozvao EK na misiju utvrđivanja činjenica o slobodi medija i vladavini prava u Sloveniji

Pirc Musar ulogu prve slovenske predsjednice traži u svojoj 54 godini.

Bivša televizijska voditeljica i utjecajna odvjetnica svoju je kampanju fokusirala na na vladavinu prava, društvena i socijalna pitanja.

“Iako je predsjednička uloga u Sloveniji naveliko ceremonijalna, rezultati će reflektirati podršku glasača liberalnim proeuropskim političkim snagama u odnosu na populističke euroskeptične stranke,” rekli su ususret izborima konzultanti Tenea.

>>>Dogovor o primjeni arbitraže bez blokade ulaska RH u Schengen moguć, politički mudar: Pahor

Izbori označavaju završetak ere “Instagram predsjednika” Boruta Pahora, bivšeg manekena koji je odslužio dva mandata i stekao značajnu sljedbu na društvenim mrežama.

Birališta su danas otvorena do 19 sati a prvi se rezultati očekuju dva sata kasnije.

Kandidati s najviše glasova u drugom će se krugu odmjeriti za dva tjedna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters