PolitikaPreporučeno

‘Destrukcija’, policijski sat i Nacionalna garda u velikim gradovima širom Amerike: BONUS VIDEO  

Nacionalna garda Minnesote na ulicama Minneapolisa; Foto: KARE 11/YouTube

Sjedinjene Države i širi svijet kroz vikend nastavljaju šokirati scene iz američkih gradova koje tresu nasilni prosvjedi potaknuti ubojstvom crnca Georgea Floyda kojeg je u Minneapolisu, najvećem gradu američke države Minnesote, pred kamerama prolaznika ubio bijeli policajac.

Prosvjednici su riječi “ne mogu disati” koje je ubijeni Floyd ponavljao ususret smrti u subotu uzvikivali s jedne do druge strane Sjedinjenih Država, od Los Angelesa preko Miamija do Chicaga. Većina okupljanja započela je mirno i potom eskalirala u nerede, blokade prometa, palež, pljačku i sukobe s policijom opremljenom za suzbijanje nereda.

>>>‘Ne mogu disati’ prosvjedi u SAD-u: VIDEO

Reuters piše da scene prosvjednika koji se slijevaju na ulice potpiruje osjećaj krize u Sjedinjenim Državama nakon tjedana društvenih i ekonomskih zabrana povezanih s pandemijom novog koronavirusa. Virus je naime pokazao slabost američke “gig-ekonomije”, bez posla je u kratkom roku ostalo više od 40 milijuna ljudi a osobito su pogođene već ranjive manjinske zajednice, ionako naviknute na spajanje kraja s krajem.

U glavnom gradu Washingtonu, gomila se prvo okupila ispred sjedišta Ministarstva pravosuđa uz povike “crni životi imaju značaj!” Mnogi su se potom uputili do Bijele kuće gdje ih je dočekala policija opremljena štitovima s pokojim pripadnikom “konjice”.

Nakon napete noći s petka na subotu, predsjednik Donald Trump na Twitteru je upozorio da će svakog tko pokuša preći ogradu “dočekati najopakiji psi i najzloslutnija oružja” koja je on vidio.

Aktivacija Nacionalne garde

Nakon četiri vatrene noći nasilja i vandalizma, Minnesota je prvi put nakon Drugog svjetskog rata aktivirala Nacionalnu gardu čiji su pripadnici razmješteni u Minneapolisu i obližnjem glavnom gradu St. Paulu.

Guverner Tim Walz je rekao da je razmještanje nužno jer vanjski agitatori koriste prosvjede povezane sa smrću Floyda “kako bi sijali kaos”. “Mi smo pod napadom. Red mora biti uspostavljen.”

“Ekstremne potpaljivače” je u odvojenom istupu spomenuo i američki glavni državni odvjetnik William Barr ali su obje izjave prihvaćene kao gledišta za koja nedostaje dokaza.

“Nadrealne scene”

Policija je u subotu nakon proglašenja policijskog sata u za Miami nadrealnim scenama preplavila središte grada, stotine policajaca u “bojnoj” spremi reklo je da će uhititi svakog tko se nađe na ulici, uključujući predstavnike medija.

Policijski sat je nametnut i u drugim gradovima u kojima se građanska pobuna komeša s vandalizmom, među njima su i metropole poput Atlante, Los Angelesa, Philadelphije, Denvera, Cincinnatija, Portlanda, Oregona i Louisvillea.

U subotu se prosvjedovalo i u Dallasu, Chicagu, Seattleu, Salt Lake Cityju i Clevelandu, a da je situacija ozbiljna svjedoči i Pentagon koji je u izuzetnoj najavi naveo da vojska red u Minnesoti može uvesti unutar četiri sata.

Jedinice Nacionalne garde do sada su mobilizirali guverneri u Ohiou, Missouriju, Wisconsinu i Tennesseeju.

Vatrene ulice

Web je prepun videozapisa kaotičnih scena u američkim gradovima, među istaknutijim bilješkama je prevrnuti SUV i patrolno policijsko vozilo u plamenu na ulicama Chicaga, osoba koja pali američku zastavu i brojni sporadični okršaji prosvjednika i policije.

Iz okruga Brooklyn u New York Cityju stiže snima policijskog vozila koje se u petak probijalo kroz gomilu. “Mogli su ih ubiti, & mi ne znamo koliko je ozlijeđenih,” komentirala je na Twitteru zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez tražeći da njujorška policija odgovara za incident.

Los Angeles Times je izvijestio o sukobima prosvjednika i policije u okrugu Fairfax u Los Angelesu gdje se gomila pokušala probiti do studija CBS televizije. Pohod su zaustavili policija i privatni zaštitari.

Poput drugih četvrti, Fairfax je tijekom prosvjeda vandaliziran, a među opljačkanim trgovinama su one Nordstroma, Ray-Bana i Applea.

“Ovo više nije prosvjed. Ovo je vandalizam … ovo je destrukcija,” rekao je gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti.

Bonus video:

Comments (4)

  1. […] ‘Destrukcija’, policijski sat i Nacionalna garda u velikim gradovima… 31/05/2020 […]

  2. […] ‘Destrukcija’, policijski sat i Nacionalna garda u velikim gradovima… 31/05/2020 […]

  3. […] >>>‘Destrukcija’, policijski sat i Nacionalna garda u velikim gradovima širom Amerike:… […]

  4. […] >>>‘Destrukcija’, policijski sat i Nacionalna garda u velikim gradovima širom Amerike:… […]

Comments are closed.