Politika

Detalji ‘poštenog i razumnog’ sporazuma o razvodu s Britanijom

Novi dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a pošten je i razuman i odgovara načelima Europske unije, izjavio je europski glavni pregovarač Michel Barnier.

“Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na irskom otoku”, izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

>>>Pregovarači postigli dogovor o brexitu, političari ne

Novim dogovorom ipak je promijenjen “najbolji i jedini mogući sporazum”, kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju nasporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti “sveotočnu ekonomiju” na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

“EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Republike Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.

Neće se plaćati europske carine ni na osobe stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Novost je i uvođenja mehanizma “pristanka”, koji uključuje mogućnost da članovi sjevernoirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni europskih zakona u Sjevernoj Irskoj.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje “hlađenja”, tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Suprotno od “backstopa”, novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Brexit će biti jedna od ključnih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.