Biznis i ekonomijaPreporučeno

Deutsche priprema velik rez do 20,000 zaposlenih

Očekuje se da će nadzorni odbor Deutsche Banke u nedjelju 7. srpnja odobriti nemilosrdnu reorganizaciju koja uključuje do 20 tisuća otkaza, piše BBC. Restrukturiranje će posebno osjetiti zaposleni u londonskim i njujorškim, investicijskim ograncima banke.

Reorganizaciju je nakon travanjskih neuspješnih pregovora o spajanju s Commerzbankom u svibnju najavio izvršni direktor Christian Sewing, na dužnosti nešto dulje od godinu dana. On je dioničarima rekao da namjerava “ubrzati transformaciju” pomicanjem fokusa na “profitabilne i rastuće” biznise.

“Ja vas uvjeravam: mi smo spremni napraviti čvrste rezove,” rekao je.

Brojka od 20 tisuća odgovara petini ukupno zaposlenih u banci. Većina u investicijskom bankarstvu, njih 8 tisuća radi u Londonu.

Ostavka glavnog investicijskog bankara

U ilustraciji ozbiljnosti dolazeće racionalizacije, Garth Ritchie, šef investicijskog bankarstva u Deutsche Banku u petak je najavio svoju ostavku.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Dionice tvrtke (NYSE: DB) su prošle godine pale za četvrtinu i prošlog mjeseca kotirale na sramežljivih šest eura po dionici. Uz loše poslovanje, banku nastavlja pratiti i generalno loš glas zbog postojanih skandala, uključujući navode i istragu krivotvorenja financijskih podataka o uspješnosti pojedinih grana biznisa.

>>>Restrukturiranje Deutsche Bank: detalji

Deutsche je, među ostalim, upleten i u aferu s pranjem enormnih količina novca u kojoj je glavni osumnjičenik Danske Bank. Njegov američki ogranak je krajem prošlog mjeseca prošao test stresa Federalnih rezervi ali to nije značajno utjecalo na cijenu dionica.

Brojka od 20 tisuća odgovara petini ukupno zaposlenih u banci. Većina u investicijskom bankarstvu, njih 8 tisuća, radi u Londonu.

Pratite nas na Google vijestima