Biznis i ekonomija

Deutsche Telekom u ‘složenoj transakciji’ zajamčio kontrolni udjel u T-Mobile

Foto: t.ht.hr

Deutsche Telekom i Softbank grupa postigli su sporazum o zamjeni dionica koji njemačkog telekomunikacijskog diva stavlja korak bliže većinskom vlasništvu u američkoj jedinici T-Mobile.

U srijedu najavljen deal udjel Deutsche Telekoma u 170 milijardi dolara vrijednom T-Mobileu povećava za 5.3%, na 48.4%.

>>>Njemačka utržila 6.55 milijardi eura na za telekome ‘katastrofalnoj’ dražbi 5G spektra

Reuters navodi da će njemačka grupa u “složenoj transakciji” okinuti opcijske ugovore koji prosječnu cijenu traženih 65 milijuna dionica T-Mobilea “zaključavaju” na 109 dolara, ispod aktualne tržišne vrijednosti. Dionica je u ponedjeljak kotirala na 136 dolara.

Privlačna transakcija

Izvršni direktor Timotheus Höttges na brifingu je sugerirao da Deutsche Telekom sad ima zajamčen put prema stjecanju većinskog, 50-postotnog vlasništva u T-Mobile, najisplativijoj jedinici grupe koja ostvaruje tri petine ukupne prodaje.

>>>5G mreža zaživjela u 5 njemačkih gradova: Deutsche Telekom

“Ovo je vrlo privlačna transakcija za Deutsche Telekom i njegove dioničare da dodatno iskoriste potencijal stvaranja vrijednosti u T-Mobileu u SAD-u i šire,” rekao je Höttges.

Deutsche Telekom sad može iskoristiti preostale opcije ili jednostavno propustiti najavljeni otkup dionica kako bi osigurao direktnu kontrolu na američkom jedinicom, natuknuo je direktor. Grupa cilj može postići i do kraja 2022. godine korištenjem 15-20 milijardi eura od planirane prodaje druge imovine, rekla je osoba upoznata sa situacijom za Reuters.

>>>Elon Musk zabrinut najavama Nvidije o preuzimanju nezaobilaznog Arma

SoftBank je također izrazio zadovoljstvo zamjenom “zaostalog udjela” u T-Mobileu za “strateški udjel” u Deutsche Telekomu.

“Vjerujem da dionice Deutsche Telekoma imaju materijalne prednosti,” rekao je glavni operativni direktor SoftBanka, Marcel Claure, ističući potencijal suradnje u područjima poput digitalnog plaćanja, gdje je SoftBank dobro pozicioniran.

Dionica Deutsche Telekoma (DTEGY) danas se propinjala da bi dan završila gotovo netaknuta (+ 0.48%). SoftBankova (SFTBY) je trgovinu zaključila s rastom za 10%.

Pratite nas na Google vijestima