Biznis i ekonomijaPreporučeno

Digitalna transformacija i eksperimentiranje IKEI donijeli najveću prodaju u povijesti

Foto: ikea.com

IKEA u financijskom izvješću u srijedu navodi da je prodaja na godišnjoj razini prvi put segnula iznad 40 milijardi eura zahvaljujući eksperimentiranju s poslovnim modelom, digitalizaciji poslovanja i usvajanju e-trgovine.

Tvrtka je u razdoblju od 12 mjeseci zaključno s kolovozom isporučila roba i usluga u iznosu od 41.3 milijarde eura, 6% više od prošlogodišnjih 38.8 milijardi. Posebice je impresivan skok u prihodima od online aktivnosti koji je veći za 43% i iznosi 2.9 milijardi eura.

>>>Ikea lansira ‘robotski’ sustav namještaja Rognan stvoren za oslobađanje skučenih prostora

Paralelno s digitalizacijom i razvojem novih usluga kakve su dostava i montaža, IKEA je u središtima velikih gradova poput Pariza umjesto tradicionalnih trgovina otvorila “izložbene prostore” u kojima građani mogu pogledati proizvode i potom ih naručiti online.

Kompanija iskušava i druge nove formate trgovine ili usluga, uključujući iznajmljivanje namještaja.

“Sve u svemu, kad pogledate brojke, također u svjetlu činjenice da smo uslijed poveće transformacije kad je riječ o razvoju našeg koncepta (…) mi smo uspjeli isporučiti (profit) dok IKEA-u transformiramo i gradimo za budućnost,” izjavio je za Reuters izvršni direktor Inter IKEA-e, Torbjorn Loof.

>>>Apsolon: tvrtke trebaju upoznati značaj digitalne transformacije za inovaciju poslovnih modela

On je rekao da ponuda spavaćih soba i kuhinja nastavlja imati značajan udjel u rastu te da buduća strategija uključuje širenje na tržište pametnih uređaja kakve u Hrvatskoj gura Iskon.

Loof je rekao da će IKEA u dolazećim godinama snažno investirati u sektor.