PreporučenoTech

Dioba dionica, super povoljni trenutak za kupnju Alphabeta | $GOOGL

Dionica Alphabet Inc, krovne kompanije Googlea, upravo je postala bagatela dostupna širokom krugu pojedinačnih investitora.

>>>Prvotromjesečni rezultati Alphabeta ispod očekivanja

Alphabet (GOOGL) u petak je dvije klase svojih dionica (GOOG) podijelio u omjeru 20 prema 1 pa je cijena jedne dionice u ponedjeljak kliznula s ne tako pristupačnih 2 200 dolara na zašto si ne bih piknuo koju 111 dolara.

Podjela dionica nema učinak na kapitalizaciju tech titana čija je aktualna tržišna vrijednost oko 1.5 bilijun dolara, ali Alphabetu otvara put prema izlistavanju na prestižnom Dow Jones Industrial Average (DJIA) indeksu na kojem boravi tek 30 elitnih kompanija.

>>>Tržišna kapitalizacija Alphabeta – $GOOGL – probila granicu od dva bilijuna $

Za razliku od S&P 500 i brojnih drugih burzi čiji je portfelj temeljen na tržišnoj vrijednosti, DJIA se važe prema cijeni dionica pa bi uvrštenje kompanije sa super visokim kotacijama poremetilo indeks.

>>>Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dionice 4-za-1

Apple, čija je aktualna tržišna vrijednost oko 2,4 bilijun dolara na Dow je uvršten u 2015., nakon diobe dionica u godini prije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/CNN

Comments (1)

  1. […] analitičara, ali je prodaja oglasa na Googleu bila bolja od predviđanja što je cijenu nedavno podijeljene dionice propelo za […]

Comments are closed.