Biznis i ekonomija

Dionica Tesle na putu da iskusi najgori mjesec u povijesti

Elon Musk; Foto: TED/YouTube

Dionice proizvođača električnih automobila Tesla na putu su da iskuse najgori mjesec u svojoj povijesti uslijed egzodusa investitora zabrinutih zbog recesijskog pada potražnje i gubitka fokusa glavnog direktora Elona Muska koji je ovih dana zabavljen svojom najsvježijom akvizicijom, Twitterom.

>>>Novi val otkaza u Tesli

Tesla je u četvrtak za Model 3 i Model Y naručen u tekućem mjesecu ponudio iznenađujuće raskošni popust od 7.500 dolara što je okinulo zabrinutost investitora. Dionica je nakon tumačenja da su popusti znak pada potražnje propala za gotov 10% i dodirnula najnižu razinu od rujna 2020. godine.

Dionica Tesle u posljednjih je godinu dana izgubila 62.88% vrijednosti; Foto: Market Summary, Google

Dionica se u dosadašnjem tijeku prosinca urušila za 36% s čime utire put najlošijoj mjesečnoj kotaciji u svojoj povijesti. Za poredbu, ona je u ožujku 2020., kada su zapadnjačke vlade započele sa zaključavanjem ugostiteljskog sektora, ograničavanjem i/ili uvjetovanjem života i rada cijepljenjem protiv bolesti COVID-19, pale za “samo” 22%.

>>>Tesla zatražio uklanjanje oglasa u kojem autopilot gazi lutke djece | VIDEO

Musk je u listopadu za 44 milijarde dolara preuzeo Twitter čije se poslovanje pokazalo izazovnim i neodrživim.

>>>Musk spominje stečaj Twittera

On je ususret akviziciji prodao dionice Tesle vrijedne 40 milijardi dolara i investitori sada brinu da bi mogao nastaviti s praksom kako bi financirao i održao Twitter.

Tesla je u listopadu naveo da neće ostvariti ovogodišnje ciljeve u isporukama vozila.

Trenutačna vrijednost kompanije iznosi oko 400 milijardi eura, u poredbi sa 600 milijardi dolara u prosincu 2020. godine kada su njezine dionice uvrštene na S&P 500.

>>>Neto vrijednost Muska pala ispod 200 milijardi dolara

Proizvođač je dosadašnji vrhunac vrijednosti ugledao u travnju s procijenjenom tržišnom vrijednošću od 1.1 bilijun dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima