Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dioničari Tesle odobrili najveću plaću u korporativnoj povijesti

Dioničari Tesle u četvrtak su na godišnjoj skupštini odobrili prijepornu plaću Elona Muska u povijesnom iznosu od 56 milijardi dolara.

On je u 2018. godini za svoje upravljanje dogovorio neuobičajen paket naknada koji se temelji na postizanju ciljeva i ne uključuju mjesečnu plaću ili godišnje bonuse.

Temeljni uvjet za superplaću bilo je podizanje tržišne vrijednosti Tesle na 650 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina.

Musk je cilj postigao u 2020. godini i potom kapitalizaciju gurnuo iznad bilijuna, ali je ona danas ponovno manja od 650 milijardi dolara.

Tržišna vrijednost Tesle i ciljevi zacrtani Musku/Reuters

Dioničari su njegovu “crkavicu” odobrili tijekom glasanja u srijedu, Musk je na X-u objavio da je njihov “blagoslov” bio zdušan.

Milijarder je odluku proslavio i pozdravio na pozornici, s jednom od svojih znamenitih, nezgrapnih, ali generalno veselo prihvaćenih čagica.

Sebe je opisao kao “patološkog optimista”.

“Kad ne bih bio optimističan ovo ne bi postojalo, ova tvornica ne bi postojala,” rekao je izazivajući aplauz.

“Ali ja na kraju isporučujem. To je najvažnije,” dodao je.

Njegova plaća sada apsolutno zasjenjuje svekoliku konkurenciju, primjerice, drugi najbolje plaćeni direktor, Googleov Sundar Pichai, ove će godine zaraditi 226 milijuna dolara.Povezane vijesti