Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dionice Avacte u slobodnom padu uslijed povlačenja neučinkovitih antigenskih testova | omikron

Brzi antigenski test; Foto: Michael Kretzschmar/Pixabay

Britanska farmaceutska grupa Avacta zastaje s prodajom brzih antigenskih testova za utvrđivanje bolesti COVID-19 kako bi zamijenila antitijela u uređaju i osnažila njegovu sposobnost otkrivanja omikron inačice koronavirusa.

Objava je dionice tvrtke urušila za gotovo 27%.

Vijest stiže nakon što su renomirani stručnjaci istraživanjem utvrdili i upozorili da brzi antigenski testovi zarazu omikronom otkrivaju tri dana prekasno u skladu s aktualnim spoznajama da je nova inačica sklona množenju u grlu, a ne u plućima ili nosu kao što je to slučaj s deltom i drugim sojevima od značaja.

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

“Naša odlučnost da pružimo … visokoučinkovite dijagnostičke testove dovela nas je do … odluke da pauziramo sav marketing za AffiDX antigen test,” rekao je izvršni direktor Avacte, Alister Smith, pozivajući druge proizvođače da također procijene pouzdanost i osjetljivost svojih testova u detekciji omikrona.

Brzi antigenski testovi popularna su farmaceutska niša u pandemijskoj eri, mogu se koristiti pučki, kod kuće ili ususret putovanjima te su značajno jeftiniji od pouzdanijih PCR testova.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Avacta je rekla da nakon dorade očekuje nastavak prodaje AffiDX-a. Testiranje na COVID-19 “ostaje dugoročna komercijalna prilika”, ocijenili su iz kompanije čija je dionica u ponedjeljak na londonskoj burzi kliznula za 26.5%.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Reuters piše da su britanske vlasti provele širu reviziju antigenskih testova koja je rezultirala povlačenjem prije izdanih odobrenja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Dionice Avacte u slobodnom padu uslijed povlačenja neučinkovitih antigenskih tes… 10/01/2022 […]

  2. […] Pojedini proizvođači brzih antigenskih testova otvoreno priznaju da su njihovi testovi neučinkoviti u identifikaciji zaraze omikronom zbog čega povlače svoje proizvode i najavljuju njihovu doradu. […]

  3. […] Najmanje je jedan proizvođač antigenskih testova javno priznao da njegov proizvod ne može detektirati virus. […]

Comments are closed.