Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dionici energetskog sektora upozoravaju na društvene nemire u Njemačkoj

Foto: Thawt Hawthje

Cijene energenata za njemačka domaćinstva mogle bi se utrostručiti ukoliko Rusija nastavi ograničavati ili dokine isporuku plina Sjevernim tokom 1, rekli su dionici sektora od kojih je jedan upozorio da bi nesputani rast troškova mogao rezultirati društvenim pobunama i nemirima.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Klaus Mueller, rukovoditelj regulatorne Savezne mrežne agencije, u četvrtak je u intervjuu objavljenom u listu RND građane pozvao da smanje potrošnju i štede novac za crnja vremena.

Kontrola cijena

Korak dalje otišao je Roland Warner, šef općinskih poslova Chemnitza, jedne od golemih javnih tvrtki s velikom ulogom u krojenju energetskog krajobraza Njemačke.

>>>Njemački energetski div Uniper zatražio iskupljenje

“Moramo pomoći prosječnim domaćinstvima i odrediti gornju granicu troškova energije,” rekao je Warner u razgovoru za Reuters.

>>>Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih industrija

Upozorio je da bi se godišnji iznos računa za energente do listopada mogao povećati s 1,500 na 4,700 eura.

“Ako dođe do društvenih nemira, država se (s njima) neće moći nositi.”

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck čiji su gorljivi i loše odmjereni pozivi na embargo ruske nafte naljutili Kremlj i kumovali aktualnoj neizvjesnosti, do sad je postajano odbijao ideju regulacije ili određivanja gornje granice cijena uz argument da bi to poslalo krivi signal o kontekstu štednje.

>>>Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

Ministar financija Christian Lindner također je odvagnuo da država građane i potrošače ne može u potpunosti zaštiti od negativnih trendova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here