PolitikaPreporučeno

Dionici izvijestili o ‘konstruktivnim, osjetljivim i afirmativnim’ pregovorima DP-a i HDZ-a

Iz Domovinskog pokreta izvijestili su u srijedu da su obavili prvi krug pregovora o sastavljanju hrvatske vlade i da su pregovarali sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om i da su razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja.

Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade, priopćeno je iz Domovinskog pokreta.

Ističu da je Domovinski pokret ponovio stajalište po kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo! te da od te pozicije u pregovorima ne odustaje. Dodaju da su, osim toga, vrlo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju.

“Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska”, naglašavaju u DP-u.

Najavljuju da će se pregovori nastaviti idućih dana i da će u međuvremenu provesti konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te će ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

“Konstruktivna i afirmativna” potvrda Anušića

Potpredsjednik HDZ-a i član stranačkog pregovaračkog tima o sastavljanju parlamentarne većine Ivan Anušić u srijedu je, nakon drugog sastanka pregovaračkih timova, potvrdio afirmativne i konstruktivne razgovore, no nije iznosio detalje.

“Razgovori teku kako smo i planirali, afirmativno, konstruktivno. Idući sastanak će biti krajem ovoga tjedna, najkasnije u ponedjeljak”, rekao je. Idemo prema rješenju, kako konstituiranja Hrvatskog sabora, tako i Vlade, dodao je u kratkoj izjavi novinarima na Markovu trgu.

Nije htio govoriti o detaljima razgovora koji su održani u Vladi, pa tako ni po pitanju eventualne suradnje s SDSS-om, rekavši da je “sve u fazi razgovora, dogovora i konstruktivnih pregovora”.

“O detaljima neću. U fazi smo pregovora, vrlo je osjetljivo. Razumijem da javnost zanimaju ti detalji, ali rekao sam vam sve što mogu reći u ovom trenutku”, kaže Anušić.

U pregovaračkom timu HDZ-a su, uz Anušića, predsjednik stranke Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved, glavni tajnik Krunoslav Katičić i Marko Milić kao predstojnik ureda predsjednika HDZ-a.

“Partnersko ozračje”

Predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić u srijedu je, nakon završetka sastanka Hini rekao da su u “partnerskom ozračju” razmotrili ključna područja i teme potencijalne suradnje te da će se u idućim danima održati novi sastanak.

“Danas je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju”, rekao je Milić Hini.

Razmotrena su, dodao je, ključna područja i teme potencijalne suradnje.

“U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade”, rekao je.

Iz DP-a u Banskim dvorima su na sastanku bili predsjednik stranke Ivan Penava, zamjenik predsjednika Mario Radić, glavni tajnik stranke Josip Dabro i član Predsjedništva stranke Damir Barna.

Grabancijaš/Hina

Povezane vijesti

Comment here