Biznis i ekonomija

Dionici u turizmu pozvani na korištenje nove sigurnosne oznake | COVID-19

Komisija je pozdravila novi protokol o zdravlju i sigurnosti sa zahtjevima i preporukama za turistička poduzeća i lokacije u brojnim podsektorima, od turističkog smještaja do lokaliteta kulturne baštine, s ciljem postupnog ublažavanja ograničenja uvedenih uslijed pandemije bolesti COVID-19. Time će se olakšati sigurno ponovno pokretanje turističkog sektora tijekom ljetne sezone i promicati EU kao turističko odredište. Države članice mogu novu sigurnosnu oznaku dodijeliti turističkim objektima koji provode i poštuju protokol o zdravlju i sigurnosti Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO). Protokol i oznaka dobrovoljni su.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Pandemija bolesti COVID-19 poremetila je turistički ekosustav, prouzročila gubitak prihoda i ugrozila milijune radnih mjesta. Istodobno, zaštita zdravlja i sigurnosti i dalje je velik problem za građane koji žele na godišnji odmor nakon dugotrajnog boravka u domovima. Europska sigurnosna oznaka u turizmu za COVID-19 pomoći će turističkim poduzećima da provedu sigurnosne postupke prije ljetne sezone čime će povećati povjerenje putnika, stanovnika i radnika u turizmu.

>>>Ministarstvo turizma pokrenulo akciju ‘hrvatski otoci – COVID free zone’

Komisija i Europski odbor za normizaciju (CEN) potiču turističke objekte koji žele koristiti oznaku da iskoriste različite mogućnosti financiranja sredstvima EU-a koje su dostupne za turizam kako bi pokrili moguće troškove povezane s provedbom protokola i uvođenjem oznake. U Komunikaciji o zajedničkom pristupu sigurnom i trajnom ponovnom otvaranju objavljenoj u ožujku 2021. Komisija je pozvala Europski odbor za normizaciju da inicijativu pripremi prije ljeta kao temelj za zdravstvene i sigurnosne protokole za sektor turizma. ISO je na međunarodnoj razini razvio protokol kao dio mjera za smanjenje širenja bolesti COVID-19 u turističkoj industriji (ISO PAS 5643), a sada ga odobrava i dovršava CEN (CWA 5643).