Politika

DIP indirektno ukorio Marasa, upozorio na pravila izborne promidžbe

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u petak kako je u izbornoj promidžbi zabranjeno koristiti službene prostorije državnih tijela i jedinica samouprave, te kako politička stranka odnosno nezavisna lista koja tako postupi može ostati bez naknade troškova izborne promidžbe.

Stranke i nezavisne liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova, a ne uđu u Parlament dobit će naknadu od 50 tisuća kuna.

Osim toga, dodaje DIP, takvo je postupanje i prekršaj za koji stranka može biti kažnjena iznosom od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, a nositelj nezavisne liste od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Povjerenstvo navodi da je priopćenje dalo zbog učestalih medijskih upita ne spominjući ni Hrvatski sabor, ni SDP-ova zastupnika Gordana Marasa, kojega su HDZ-ovi zastupnici u četvrtak prozivali da sabornicu koristi kako bi se promovirao kao kandidat za Europski parlament.

Vlada je nedavno donijela odluku da će političkim strankama i nezavisnim listama za svako osvojeno mjesto u Europskom parlamentu naknaditi troškove promidžbe u iznosu od 86 tisuća kuna.

>>>‘Oni su mali, ali su veliki, odnosno,’ ima ih puno i svi bi u Europski parlament

Stranke i nezavisne liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova, a ne uđu u Parlament dobit će naknadu od 50 tisuća kuna.

DIP podsjeća izborne sudionike da je službena izborna promidžba počela 10. travnja, a završava 24 sata prije izbora, tj. u ponoć, 24. svibnja.