PolitikaPreporučeno

Disidenti tražili ostavku Putina u Moskvi, privedeno više od 1,000 ljudi: VIDEO

Ruska policija je u subotu privela više u od 1,000 ljudi nakon što su građani Moskve pokazali iznenađujuću odlučnost i neposlušnost pozivajući ruskog predsjednika Putina na ostavku.

Prosvjed je potpalila odluka gradskih vlasti da predstavnicima oporbe zabrani natjecanje na lokalnim izborima. Vlasti su uskratile i dozvolu za nenajavljeno okupljanje ali građani nisu poslušali, a subotnji se prosvjed pokazao kao jedan od najintenzivnijih u posljednjim godinama.

“Rusija bez Putina!” i “Putin ostavka!” odjekivalo je ulicama dok je policija s očekivanom brutalnošću udarila po disidentima. Reuters javlja da su najmanje jedna žena i jedan muškarac pretrpjeli ozbiljne ozlijede glave, aktivisti tvrde da je policija djelovala silom i silinom nezabilježenom od vala građanskih prosvjeda u 2011. i 2012. godini.

“Izgladnjeli” Navalni

Jedan od znamenitijih lidera ruske oporbe, Aleksej Navalni, već godinama traži način za participaciju u politici na lokalnoj i nacionalnoj razini, ali nema zastupničkih mjesta i efektivno je cenzuriran u državnim medijima koji su još uvijek glavni izvor informacija za većinu Rusa, piše Reuters.

Vlasti su ga u srijedu 24. srpnja, nakon što je najavio prosvjed, preventivno zatvorile na 30 dana, što je on iskoristio za animaciju Moskovljana.

Ankete sugeriraju da je podrška Navalniju, odvjetniku i borcu protiv korupcije za kojeg pojedini zapadni analitičari kažu da je “čovjek kojeg se Putin najviše boji”, marginalna. Vlasti tvrde da on i njegovi kandidati nisu prikupili dovoljni broj “autentičnih” potpisa zbog čega im je uskraćeno sudjelovanje na izborima najavljenima za 8. rujan.

Navalni je na izborima za moskovskog gradonačelnika u 2013. godini osvojio gotovo trećinu glasova.

“Pokupili su me s klupe”

OVD-Info, neovisna grupa za promatranje, navodi da je policija ususret ili tijekom subotnjeg prosvjeda zadržala najmanje 1,373 osobe. Uobičajeno, većina privedenih je puštena nakon nekoliko sati.

Policija procjenjuje da je u prosvjedu sudjelovalo više od 3,500 ljudi, među kojima je bilo oko 700 novinara i blogera. Aktivisti osporavaju brojku i sugeriraju da je bila puno viša.

Pojedini prosvjednici su privedni dvaput, jer su odmah nakon puštanja nastavili prosvjedovati na drugoj lokaciji. Reuters je posvjedočio i uhićenjima običnih prolaznika koji su se u krivo vrijeme našli na krivom mjestu. Jedan od zadržanih, 45-godišnji Aleksandar Latišev, kaže da je došao u Moskvu na poslovni razgovor kad je nasumično priveden. “Ja sam sjedio na klupi kad su me pokupili,” rekao je novinaru u policijskoj marici.

Racije

Policija je u subotu provela raciju ureda koji su pristaše Navalnija koristile za emitiranje prosvjeda uživo. TV Rain, neovisna televizija koja je pratila zbivanja, kaže da je njezin izvršni urednik nakon posjeta policije također pozvan na ispitivanje.

Ilja Jašin, jedan od bliskih saveznika Navalnija, poziva na novi prosvjed iduće subote nakon što je policija pretresla njegov stan i odvezla ga na ispitivanje izvan Moskve.

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navalnija, na Twitteru piše da je u subotu ujutro također privedena zbog informativnog razgovora. Zadržani su i istaknuti aktivisti Dmitrij Gudkov i Ljubov Sobol.