PreporučenoTech

‘Disruptor’ Xiaomi najavio otkup 1.53 milijardi dolara svojih dionica

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi Corp u utorak je rekao da će otkupom s tržišta povući dionice u vrijednosti od 1.53 milijarde dolara.

Odluka stiže nakon što su dionice tvrtke od početka godine izgubile gotovo trećinu svoje vrijednosti, udio Xiaomija na kineskom tržištu u drugom se kvartalu smanjio za petinu, navodi Reuters.

Demonstracija samopouzdanja

Kompanija trpi gubitke i zbog građanskih prosvjeda u Hong Kongu s čije je burze od lipnja izbrisano 152 milijarde dolara.

>>>Stiže Mate 30, prvi high-end telefon Huaweija ‘odsječen od Googlea’

“Vijeće vjeruje da će otkup dionica u sadašnjim uvjetima pokazati samopouzdanje kompanije u vlastiti biznis i izglede,” naveli su iz Xiaomija u obavijesti regulatorima. Tvrtka kaže da ima dovoljno financijskih sredstava za implementaciju otkupa dionica uz zadržavanje solidne financijske pozicije.

Dionice Xiaomiju su na hongkonškoj burzi nakon najave skočile za 6.8%.

Poslovni model koji izaziva nevjericu

Xiaomi se ususret inicijalnoj javnoj ponudi dionica u srpnju prošle godine obvezao na krajnje neuobičajen poslovni model. Izvršni ljudi kompanije su se zavjetovali da marža profita nikad neće bit veća od 5% što je rezultiralo frapantno jeftinim high-end uređajima. Hardverski upečatljivi modeli Xiaomija u pravilu su do 30% jeftiniji od konkurencije s istovjetnom unutrašnjošću što ponekad izaziva nevjericu ili čak sumnjičavost kupaca neupoznatih sa spomenutim modelom.

>>>Samsung predstavio silovit, bezobzirno snažan Galaxy Note10

Kompanija je zahvaljujući zavjetu i modelu u maniri “disruptora tržišta” osvojila kupce u Indiji i dijelovima Europe s neoliberalnim plaćama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima