PreporučenoTech

Disruptor Xiaomi zatražio uklanjanje s američke ‘crne liste’

Kineski proizvođač pametnih uređaja Xiaomi u petak je uložio žalbu na odluke američkih ministarstava obrane i financija i zatražio uklanjanje s liste kompanija koje su navodno povezane s kineskom vojskom.

Xiaomi je u siječnju iskusio “oproštajni” udarac administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je neposredno prije predaje dužnosti na “crnu listu” uvrstila tu i još devet drugih kompanija. Ministarstva od američkih investitora i kompanija traže da dezinvestiraju svoje interese u označenim tvrtkama.

>>>End game za high end Huawei

Xiaomi je u žalbi upućenoj novim ministrima obrane i financija, Lloydu Austinu i Janet Yellen, odluku prijašnje administracije nazvao “nezakonitom i neustavnom”, odbacivši bilo kakvu vezu s vojskom ili Partijom.

U žalbi se navodi da će ograničenja na ulaganja, koja će na snagu stupiti 15. ožujka 2020., izazvati “neposrednu i nepopravljivu štetu za Xiaomi.”

Kompanija je navela da 75% glasačkih prava drže suosnivači Lin Bin i Lei Jun i da u vlasničkoj strukturi nema pojedinaca ili entiteta povezanih s Narodnooslobodilačkom armijom Kine.

Materijalna i reputacijska šteta

U podnesku se dodaje da “značajan broj” dioničara ima američko državljanstvo, i da su tri od 10 najvećih institucionalnih dioničara investicijske grupe sa sjedištem u SAD-u.

“Strateški odnosi naše kompanije s američkim financijskim institucijama od presudnog su značaja za naš pristup kapitalu nužnom za nastavak rasta na izuzetno konkurentnom tržištu,” piše u tužbi.

>>>‘Disruptor’ Xiaomi najavio otkup 1.53 milijardi dolara svojih dionica

“Štoviše, javno asociranje Xiaomija s kineskom vojskom značajno će umanjiti ugled kompanije među poslovnim partnerima i potrošačima, izazivajući reputacijsku štetu koja se ne može odmah izmjeriti niti lako popraviti.”

Pažljiviji promatrači tehnološkog rata između Sjedinjenih Država i Kine s lakoćom mogu primijetiti da se Xiaomi našao na udaru u trenutku kad je svojom poslovnom strategijom, samo deset godina od osnutka, dosegao tehnološke prvake globalnog karaktera. Kompanija se u zadnjem kvartalu prošle godine našla na trećem mjestu u isporuci pametnih uređaja, odmah iza Applea i Samsunga.

>>>Xiaomi prestigao Apple i prvi put zauzeo treće mjesto u prodaji pametnih telefona | Gartner

Ako vam je promaklo, suosnivači Xiaomija u službenom opisu svog poslovnog modela navode da marža na hardver nikad neće biti veća od 5%, što je kompaniji omogućilo da na tržišta isporuči vrhunske high-end uređaje po cijeni dostupnoj, ili dostupnijoj svakome.

via Reuters