PolitikaPreporučeno

‘Distopija’: američki regulatori traže 75 godina za objavu informacija o odobrenju cjepiva Pfizer

Predsjednica Europske komisija Ursula von der Leyen i glavni direktor Pfizera Albert Bourla; Foto: Roberto Schmidt/EC

U nadrealno abnormalnom, za pažljivije i nepristrane promatrače ne nužno i iznenađujućem potezu, američki regulatori za hranu i lijekove traže 75 godina za oslobađanje relevantnih informacija o postupku odobrenja Pfizerova cjepiva protiv bolesti COVID-19.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) inicijalno je rekla da će za obradu i objavu zahtjeva temeljenih na Zakonu o slobodi pristupa informacijama (FOIA) trebati 55 godina da bi taj rok u slučaju Pfizera prošloga tjedna produljila na 75 godina, odnosno do 2096. godine.

FOIA, usvojena 1967., originalno je za oslobađanje informacija od javnog interesa odredila rok od 20 dana, no pojedine povijesne zgode, poput terorističkih napada od 11. rujna, ukazuju da vlasti objavu dokumenata od javnog interesa mogu uskratiti na neodređeno.

Kontekst

Grupa renomiranih stručnjaka, uključujući više od 30 profesora i znanstvenika s velebnih sveučilišta poput Yalea, Harvarda, UCLA i Browna u rujnu je na američkom Okružnom sudu u Sjevernom okrugu Teksasa zatražila dokumente o odobrenju cjepiva.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Tužitelji su podatke zatražili po ubrzanom postupku uz argument da bi njihovo oslobađanje moglo osnažiti “povjerenje u cjepivo Pfizera“.

FDA se sudu očitovao u studenom izazivajući pritom šok i nevjericu jer je za obradu zahtjeva i podataka zatražio rok od 55 godina.

Odvjetnici američkog Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA u podnesku su naveli da tužitelji traže golemu količinu materijala o postupku odobrenja – riječ je o oko 329,000 stranica.

>>>SAD: korištenje Pfizer/BioNTech cjepiva odobreno pod prijetnjom otkaza

Zastupnici tužitelja s druge strane inzistiraju da je oslobađanje informacija glavni prioritet i traže da FDA dokumente objavi najkasnije do 3. ožujka 2022. godine. “To razdoblje od 108 dana jednako je vremenu koje je FDA trebao da revidira dokumente za mnogo složeniji zadatak licenciranja Pfizerova COVID-19 cjepiva,” napisali su u podnesku Aaron Siri iz tvrtke Siri & Glimstad u New Yorku i John Howie iz Howie Lawa u Dallasu.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

“Čitava svrha FOIA-e je osigurati transparentnost vlade. Teško je zamisliti veću potrebu za transparentnošću od trenutačnog otkrivanja dokumenata na koje se oslanja FDA za licenciranje proizvoda koji je sada obvezan za više od 100 milijuna Amerikanaca – pod prijetnjom gubitka karijere, prihoda, statusa u vojnoj službi, i daleko gore,” argumentirali su odvjetnici.

Distopija

FDA je potom, ususret ročištu određenom za utorak 14. prosinca, zatražio produljenje roka za objavu informacija na 75 godina, što je uistinu frapantno, odnosno dulje od odgode objave tako osjetljivih i povjerljivih informacija kakvi su tajni dokumenti o ubojstvu američkog predsjednika J.F. Kennedyja.

>>>Šef BioNTecha: ‘jako je jasno’ da bi za omikron trebalo još tri pikice | COVID ćudoređe

“…ako ono što ste pročitali nalazite teškim za povjerovati – to je zato što je distopijski da je vlada Pfizeru dala milijarde, obvezala Amerikance da uzmu njegov proizvod, zabranila Amerikancima tužbe zbog nanesene štete i Amerikancima odbila uvid u podatke povezane s dozvolama,” napisao je Siri u reakciji na novi rok koji je zatražio FDA.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Retuers/Newsmax

Comments (2)

  1. What i do not understood is actually how you’re no longer actually a lot more well-appreciated than you
    may be right now. You are very intelligent. You understand thus considerably when it comes to this topic, produced me individually imagine it from numerous
    various angles. Its like men and women are not interested
    except it is one thing to accomplish with Girl
    gaga! Your individual stuffs great. At all times handle it up!

Comments are closed.