PolitikaPreporučeno

‘Divide et brexit’: London pokušava zaobići Bruxelles bilateralnim mini-dogovorima – Politico

Britanska vlada navodno pokušava zaobići pregovore o razdruživanju s Bruxellesom predlažući tzv. mini-dogovore izravno europskim prijestolnicama, tvrdi u srijedu Politico.

Više europskih prijestolnica kazalo je da im je London ponudio bilateralne dogovore koji bi ublažili utjecaj Brexita bez sporazuma za obje strane, kazala su dvojica diplomata, prenosi Politico.

Na sastanku dužnosnika 27 država članica EU-a zaduženih za Brexit prošli tjedan, gotovo “sva izaslanstva spomenula su da im je Britanija pristupila u vezi nekoliko pitanja”, rekao je jedan diplomat.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier upozorio je London da ne pokušava podijeliti EU.

Poručio je da uvođenje zaštitnih mjera za slučaj da dođe do Brexita bez sporazuma ne smije dovesti do niza nekoordiniranih mini-sporazuma koji bi naposljetku bili povoljniji za Britaniju od sporazuma o povlačenju.

Na sastanku dužnosnika 27 država članica EU-a zaduženih za Brexit prošli tjedan, gotovo “sva izaslanstva spomenula su da im je Britanija pristupila u vezi nekoliko pitanja”, rekao je jedan diplomat.

Među njima su, primjerice, zaštita podataka i prava britanskih građana koji žive u EU na korištenje povlastica socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

>>>Brexit testiranja veterinarskih lijekova u Hrvatsku: Dechra Pharmaceuticals

Njemačkoj je tako ponuđen mini-dogovor koji se odnosi na socijalno osiguranje, rekla su trojica europskih diplomata.

Luksemburški premijer Xavier Bettel kazao je da je Luksemburg već postigao dogovor s Britanijom koji će stupiti na snagu ako EU i London ne postignu dogovor.

Objasnio je da to nije neki tajni mini-dogovor, nego dogovor o glasačkim pravima koji će omogućiti da Luksemburžani mogu glasati na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji.

>>>Komisija uputila konačni poziv, objavila ‘detaljan kontrolni popis’ za tvrtke: brexit bez dogovora

Neki diplomati komentiraju da je to dokaz “britanskog očaja” i pokušaj potkopavanja zajedničke pozicije EU-a da London mora prvo ratificirati postojeći Sporazum o povlačenju prije nego počnu pregovori o budućim odnosima i trgovini.

Čini se ipak da London za sada u tome nema puno sreće. Predstavnik Komisije kazao je nakon sastanka s europskim dužnosnicima za Brexit prošli tjedan da države članice pružaju otpor pokušajima dogovora ‘ispod stola’.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Glasnogovornik britanskog ministarstva za izlazak iz EU-a rekao je da “nije istina” da Britanija nastoji zaobići pregovore s Komisijom.

“Ta priča nije istinita i čini se da miješa dva odvojena pravca djelovanja.”

Objasnio je da London nastoji osigurati izmjene sporazuma o povlačenju i o tome pregovora s EU-om. “Drugo, razgovaramo s državama članicama o ključnim bilateralnim aranžmanima u područjima kao što su građanska prava kako bismo osigurali da budemo spremni za izlazak 31. listopada, kakav god da bude”, rekao je.