PreporučenoTech

Djecu trenutno ne treba cijepiti protiv COVID-19 | WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 21. lipnja osvježila i revidirala smjernice i savjete za procjepljivanje populacije protiv bolesti COVID-19 ovisno o dobi.

Na službenim stranicama sada se navodi: “Djecu trenutno ne treba cijepiti.”

“Još nema dovoljno dokaza o uporabi cjepiva protiv COVID-19 u djece da bi se dale preporuke za cijepljenje djece protiv COVID-19. Djeca i adolescenti imaju blažu bolest u odnosu na odrasle,” dodaje se u obrazloženju.

WHO je također osnažio poruku da su “COVID-19 cjepiva sigurna za većinu ljudi starijih od 18, uključujući one s postojećim stanjima bilo koje vrste i ubrajajući autoimune poremećaje. Ta stanja uključuju hipertenziju, dijabetes, astmu, plućne, jetrene i bubrežne bolesti, kao i kronične infekcije koje su stabilne i kontrolirane.”

>>>Alfa, Beta, Gama, Delta…: mutacije od značaja dobile nova imena | COVID-19

“Dok cjepiva protiv COVID-19 sprječavaju ozbiljnu bolest i smrt, mi još uvijek ne znamo opseg u kojem vas ona čuvaju od zaraze ili širenja virusa na druge. Što više virusu dozvoljavamo da se širi, to virus ima više mogućnosti za promjenu.”

>>>Nema dokaza da cjepivo priječi zarazu i/ili transmisiju koronavirusa | WHO

Revidirane smjernice su u opreci s pojedinim preporukama i odlukama nacionalnih regulatora, uključujući hrvatsku Agenciju za lijekove i medicinske proizvode koja je 28. svibnja objavila da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina.

Pratite nas na Google vijestima

via Precision Vaccinations

Comments (2)

  1. […] Iako su pojedini nacionalni regulatori, uključujući hrvatske, odobrili korištenje cjepiva za djecu i adolescente, Svjetska je zdravstvena organizacija 21. lipnja izmijenila svoje smjernice i poručila da “djecu u ovom trenutku ne treba cijepiti” protiv COVID-a. […]

  2. […] U kontekstu znanog i neznanog, upitna je i odluka hrvatskih javnih i zdravstvenih vlasti o cijepljenje djece stare između 12 i 15 godina. Riječ je o dobnoj skupini koja covid pobjeđuje kao da je riječ o hunjavici, a kod nas ipak postoji poriv prema njihovom cijepljenju iako je prirodno stečeni imunitet apsolutno, neporecivo superioran sintetičkim i adeno alternativama. Štoviše, Hrvatska je pokazala spremnost na procjepljivanje mlađih tinejdžera iako je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da djecu trenutačno ne treba cijepiti protiv covida… […]

Comments are closed.