PolitikaPreporučeno

Djelatnici bez Covid potvrde ‘gube naknadu za rad’ | ministar

Vili Beroš; Foto: European Union

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je u srijedu da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, uvodi zbog podzanja razine sigurnosti, a ne zbog kažnjavanja bilo koga.

>>>Beroš: uvodimo obvezne covid potvrde za sve zdravstvene djelatnike | VIDEO

“Zakonska obveza i cilj nam je zaštititi pacijente i zaposlenike u zdravstvenom sustavu od ulaska i širenja zaraze virusa, a ne kažnjavati bilo koga. Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže”, istaknuo je Beroš u priopćenju. .

Stručno i znanstveno utemeljene mjere

Navodi da je uvođenje obveze posjedovanja Covid potvrda u zdravstveni sustav  i sustav socijalne zaštite s početkom listopada, trenutno najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim ustanovama, te domovima za starije i nemoćne.

“Riječ je o najugroženijim skupinama među kojima se bilježe najteže posljedice zaraze. Predložene mjere stručno su i znanstveno utemeljene i u praksi potvrđene kao najučinkovitije i bolje od toga, barem za sada, nemamo”, kazao je ministar zdravstva.

>>>HZZ donio sektorske, ‘covid potvrdama’ uvjetovane mjere za očuvanje radnih mjesta za kolovoz i rujan

Podsjeća da će prema tim novim mjerama, svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi imati obvezu prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19, odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19.

“Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između covid potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad”, ističe Beroš.

Dodaje da je svjestan kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, no kaže da je želja svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu.

Najveći dio djelatnika koji rade s pacijentima već cijepljen

Navodi da je najveći broj djelatnika koji u tim sustavima rade izravno s pacijentima i korisnicima već cijepljen protiv Covida-19. Dodaje da će preostali dio zaposlenika imat će priliku to učiniti, ako se na to odluče, u narednom razdoblju, a oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja, morat će se redovito testirati.

Sve ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi osigurale su zbog toga dovoljne količine PCR i antigenskih testova, a svaka od njih provodi priprema se za nove mjere sukladno uvjetima i organizacijskim mogućnostima.

>>>Gnjevni covid prosvjedi u Francuskoj i Njemačkoj, medijski ‘blackout’ u Engleskoj | 1984.

Ministarstvo zdravstva naložilo je svim sastavnicama zdravstvenog sustava organizaciju učinkovitog evidentiranja Covid potvrda, kao i redovitog testiranja zaposlenika.

“Oni koji će bez opravdanog razloga, ako nisu cijepljeni ili među preboljelima, odbijati i mogućnost besplatnog testiranja stvorit će nepotrebne probleme prvenstveno sebi, ali i sustavu u kojem rade”, kaže te pojašnjava da će osobe koji na takav, neopravdan način izostanu s posla, gubiti naknadu za rad.

>>>Sindikat socijalnih radnika: ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene izazivaju revolt i otpor

“Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama. Volio bih da toga ne bude ili barem u najmanjoj mjeri”, naglasio je Beroš.

Comments (1)

  1. […] >>>Djelatnici bez Covid potvrde ‘gube naknadu za rad’ | ministar […]

Comments are closed.