Biznis i ekonomijaPreporučeno

Djelomičan dogovor o trgovini SAD-a i Kine, carine odgođene – burze u plusu

Sjedinjene Države i Kina u petak su postigle djelomičan sporazum o trgovini koji pokriva poljoprivredne proizvode, valutu i pojedina gledišta o zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je američki predsjednik Donald Trump rekao da predstoji još pregovora.

Preliminarni dogovor je zasad najveći korak prema rješavanje petnaestomjesečnog carinskog rata koji je poljuljao globalna tržišta i pojedine nacionalne ekonomije.

Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao da su dvije strane vrlo blizu završetku trgovinskog rata i da će za pisanje sporazuma trebati do 5 tjedana. Ocjenu je iznio nakon razgovora s kineskim vicepremijerom, ekonomistom Liu Heom.

>>>Kineski AI startupi, uključujući dva poveća ‘jednoroga’, dodani na crnu listu Washingtona

Američki predsjednik je prema riječima ministra financija Stevena Mnuchina odustao od povećanja carina s 25% na 30% za 250 milijardi dolara vrijednu kinesku robu najavljeno za idući utorak. Predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer je istovremeno naveo da Trump nije donio odluku o povećanju carina u prosincu, izvještava Reuters.

Tržišta su vijesti o pregovorima pratila bodrim rastom i s nadom u postizanje dogovora, da bi se mrvicu povukla nakon objave “djelomičnog sporazuma”.

S&P 500 je dan završio s 1.4% u plusu.