PreporučenoTech

Do svidanja VPN-u u Rusiji

Ilustracija: Stefan Coders

Ruske vlasti su od deset vodećih pružatelja VPN usluga (wiki) zatražile da počnu s blokiranjem web stranica koje se nalaze na nacionalnoj crnoj listi i efektivno ponište svrhu svog postojanja. Direktive su primili NordVPN, ExpressVPN, IPVanish, HideMyAss i TorGuard koji je odmah reagirao potpunim povlačenjem iz Rusije.

>>>Stigao je stabilni preglednik za bezbrižno i anonimno surfanje androidom: Tor

Putin je zakon koji regulatorima omogućuje da ‘servise koji pružaju pristup zabranjenim platformama’ i same stave na crnu listu (FGIS) potpisao u 2017. godini kad je egzodus pružatelja VPN i drugih usluga za anonimno surfanje već imao maha.

Roskomnadzor (rusko tijelo za regulaciju i nadzor telekomunikacija) kaže da je u posljednjim danima poslao zahtjev za usklađivanje sa zakonom na adrese deset najvećih VPN servisa s poslužiteljima u Rusiji.

Pisamce su dobili NordVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited, VyprVPN, Kaspersky Secure Connection, HideMyAss!, Hola VPN i OpenVPN.

“U skladu s paragrafom 5 članka 15.8 Federalnog zakona br. 149-FZ od 27.07.2006 ‘O informacijama, informacijskoj tehnologiji i zaštiti informacija’ mi vas ovim informiramo o nužnosti da se spojite s Federalnim informacijskim sustavom blokiranih izvora i mreža (FGIS) unutar trideset dana od primanja ove obavijesti,” piše u dokumentu koji je objavio Torrent Freak.

>>>Google predstavio nove kontrole, principe privatnosti: I/O

TorGuard u odvojenoj izjavi kaže da se dobrovoljno povukao iz Rusije, budući da “očito ne može poslovati pod takvim uvjetima”.

“U trenutku kad ovo pišemo TorGuard je poduzeo korake da ukloni svu fizičku prisutnost poslužitelja u Rusiji. Mi smo na čisto izbrisali sve naše poslužitelje na lokacijama u  Sankt-Peterburgu i Moskvi i više nećemo poslovati s data centrima u regiji. Mi želimo biti jasni da je ovo uklanjanje poslužitelja dobrovoljna odluka uprave TorGuarda i da nije bilo zapljene imovine.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima