PolitikaPreporučeno

‘Dogovor’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europsko vijeća Charles Michel; Foto: European Union

‘Dogovor’, objavio je u utorak sa zorom predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon što su europski lideri postigli sporazum o višegodišnjem europskom proračunu i programu za pomoć u oporavku od koronavirusa “EU sljedeće generacije”.

>>>Pregovori o europskom proračunu (tag)

“Ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa sila sposobna za akciju,” rekao je Michael. “Ovo je puno više od pukog novca. Ovo je o radnicima i obiteljima, njihovim poslovima, njihovom zdravlju i boljitku. Ja vjerujem da će ovaj sporazum biti viđen kao prekretnica na europskom putu, koja će nas također lansirati u budućnost.”

Dogovor su velikim riječima popratili i drugi dionici, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla da on dolazi s mehanizmom zaštite koji bi slabe vlade sklone korupciji trebao spriječiti u krađi novca namijenjenog građanima i poduzetnicima. Iz konačnog dogovora je izostalo uvjetovanje novca vladavinom prava, što je bio zahtjev većine zemalja iz Višegradske skupine.

“Danas smo napravili povijesni korak, na koji možemo biti ponosni,” rekla je. “Ali drugi važni koraci ostaju pred nama. Prvi i najznačajniji je dobivanje podrške Europskog parlamenta. Nitko našu Europsku unije ne bi trebao uzimati zdravo za gotovo. Naša je zajednička odgovornost da isporučimo.”

Europski lideri su u konačnici usvojili višegodišnji financijski okvir (proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine) u iznosu od 1074.3 milijarde eura i paket za spas vrijedan 750 milijardi dolara unutar kojeg su iznosi bespovratnih sredstava na zahtjev štedljive četvorke smanjeni s 500 na 390 milijardi eura.

Novac za “EU sljedeće generacije” će se namaknuti na tržištu kapitala, kroz zaduženje uz povaljene uvjete čije je dospijeće u dalekoj 2058. godini.

Pratite nas na Google vijestima