Tech

Dogovorene specifikacije za praćenje oboljelih od koronavirusa mobilnim aplikacijama: Komisija

Thierry Breton; Foto: Xavier Lejeune/EC

Države članice, uz potporu Komisije, dogovorile su niz tehničkih specifikacija za sigurnu razmjenu informacija među nacionalnim aplikacijama za praćenje kontakata koje se koriste decentraliziranom arhitekturom. To se odnosi na veliku većinu aplikacija za praćenje koje su već pokrenute ili će biti pokrenute u EU-u. Nakon uvođenja tehničkog rješenja te će nacionalne aplikacije besprijekorno funkcionirati pri putovanju korisnika u drugu državu članicu EU-a koja također primjenjuje decentralizirani pristup.

Riječ je o važnom dodatnom koraku prema potpunoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje zaraze koronavirusom jer države članice počinju ukidati ograničenja prekograničnih putovanja uoči ljetnih godišnjih odmora.

>>>Eurozastupnici traže strogo uvjetovanje elektroničkog nadzora, praćenja oboljelih od COVID-19

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Budući da se približavamo sezoni putovanja, važno je omogućiti Europljanima da upotrebljaju aplikaciju iz vlastite zemlje bez obzira na to gdje putuju unutar EU-a. Aplikacije za praćenje kontakata mogu biti korisne u ograničavanju širenja koronavirusa, posebno u okviru nacionalnih strategija za ukidanje mjera izolacije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: U trenutku kada ponovno otvaramo svoja društva i gospodarstva, digitalne tehnologije ključne su za upozoravanje naših građana na rizike od zaraze i prekidanje lanaca prijenosa. Pozivam građane da se njima koriste jer te tehnologije mogu biti učinkovite samo ako postoji i kritična masa korisnika interoperabilnih aplikacija u cijeloj Uniji. Sigurnost podataka, temeljna prava i zaštita privatnosti u tim digitalnim alatima neće biti upitni.

>>>Prisilne mjere praćenja telefonom ‘ne dolaze u obzir’: Breton

Većina država članica odlučila je pokrenuti mobilne aplikacije kao dopunu ručnom praćenju kontakata i širenja koronavirusa. Velika većina odobrenih nacionalnih aplikacija koristi decentraliziranu arhitekturu, što znači da proizvoljni identifikatori korisnika za koje je utvrđeno da su tijekom određenog vremena bili u blizini ostaju na samom telefonu i telefonom će se uspoređivati s identifikatorima korisnika za koje je prijavljeno da su zaraženi. Tehničkim specifikacijama za interoperabilnost omogućit će se provjera tih podataka i korisnicima koji putuju iz drugih država članica a da oni pritom neće morati preuzeti nekoliko nacionalnih aplikacija.

>>>‘Nepotreban i loš’ zakon o masovnom nadzoru poslan na drugo čitanje: Sabor

Informacije o međusobnoj blizini korisnika koje se razmjenjuju među aplikacijama bit će šifrirane kako bi se spriječila identifikacija pojedinaca, u skladu sa strogim smjernicama EU-a o zaštiti podataka u aplikacijama, i neće se upotrebljavati geolokacijski podaci. Radi dodatnog pojednostavnjenja sustava Komisija će uspostaviti uslugu federalnog pristupnika, odnosno sučelje za učinkovito primanje i prosljeđivanje relevantnih informacija iz nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata. Time će se smanjiti količina razmijenjenih podataka i potrošnja podataka korisnika.

Danas dogovorene tehničke specifikacije temelje se na smjernicama za interoperabilnost dogovorenima u svibnju, u kojima su utvrđena opća načela.

>>>High-tech praćenje oboljelih u Njemačkoj isključivo na dobrovoljnoj osnovi: ministrica

Daljnje mjere: Države članice moći će ažurirati aplikacije kako bi omogućile razmjenu informacija među decentraliziranim nacionalnim aplikacijama čim budu tehnički spremne. Komisija i dalje podupire nastojanje država članica da se interoperabilnosti primijeni i na centralizirane aplikacije za praćenje. Više informacija potražite ovdje.

Comments (1)

  1. […] komisija je tehničke specifikacije i smjernice za različite nacionalne aplikacije objavila u utorak, navodeći između ostalog da one “ne […]

Comments are closed.