PolitikaPreporučeno

Dolar gubi udio u deviznim rezervama, SAD ‘nepristojno intervenira’ u europske poslove: Putin

Korištenje dolara kao političkog oružja u povratnoj paljbi tjera sve više zemalja na smanjenje rezervi u američkoj valuti i potragu za drugim monetama, rekao je u srijedu Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je dodao da SAD “nepristojno intervenira” u europske poslove kroz prijetnje sankcijama i opstrukciju projekta Sjeverni tok 2, prenosi Reuters.

>>>‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Rusija je u posljednjem desetljeću učetverostručila nacionalne zlatne rezerve u nastojanju da smanji ovisnost o američkom dolaru, apetit je posebno porastao prošle i nastavio rasti početkom ove godine. Podaci Središnje banke Ruske Federacije pokazuju da su rezerve samo u veljači porasle za milijun unci.

Izvješće o deviznim rezervama MMF-a

MMF je u ponedjeljak objavio izvješće o globalnim deviznim rezervama (COFER) prema kojem je dioništvo dolara u riznicama drugih država na najnižoj razini od 2013. godine. Ponajviše je profitirao japanski jen čiji je udjel na najvišoj razini u posljednja dva desetljeća.

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

Rekord je oborio i renminbi (kineski juan), čije se učešće u globalnim rezervama povećalo na jedva primjetnih 1.97%, što je najviša razina od četvrtog tromjesečja 2016. kada je MMF počeo izvještavati o njegovu udjelu u središnjim bankama svijeta.

>>>Kupujte zlato po bilo kojoj cijeni, printat će k’o ludi: Mobius

Rezerve u američkom dolaru u drugom su tromjesečju iznosile 6.79 bilijuna dolara ili 61.63% u poredbi s 6.74 bilijuna ili 61.86% u prvom.

Učešće je smanjeno unatoč kvartalnom rastu jer su se ukupne rezerve u drugom tromjesečju povećale na 11.02 bilijuna u odnosu na kvartal prije kad su iznosile 10.90 bilijuna, rezimira Reuters.  

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima