Biznis i ekonomija

‘Dom je tamo gdje si ga mogu priuštiti’: u Hrvatskoj egzodus mladih, u Njemačkoj umirovljenika

Njemački mesar Waldemar Hackstaetter je prije deset godina pogledao penzije koje uživa sa suprugom Hildegard i zaključio da si ne može priuštiti ostanak u zemlji. Par se odselio u ruralnu Bugarsku gdje s ukupno 1,200 eura može kupiti puno više.

>>>Na njemačkom tržištu rada sve po starom, podzaposlen ili prekarno zaposlen svaki 5 radnik

“Mjesec je u Njemačkoj bio dulji od naših penzija i mi nismo željeli postati teret našoj djeci,” rekao je 78-godišnjak za Reuters koji piše da su Hackstaetteri bile rane ptice selice u migraciji koja se polako pretvara u dijasporu.

Iako su apsolutne brojke male, trend je jasan, pa je u 2002. godini 107 Nijemaca svoje mirovine podizalo u Bugarskoj a u 2018. njih 652. Umirovljenicima je naizgled ugodno i na Tajlandu gdje se njihov broj u istom razdoblju povećao sa 671 na 5,415. Mnogi su pritom emigrirali iz ekonomskih razloga iz Njemačke u kojoj sve više umirovljenika živi ispod granice siromaštva. Gubitak kupovne moći utječe i na politiku, starija je populacija tradicionalno odana konzervativnoj struji Angele Merkel – no sada je napušta i svojim glasovima snaži radikalnije stranke.

Siromaštvo i populizam

Reuters je kroz razgovore među povodima za odlazak uočio i percepciju da tražitelji azila, kojih je samo u 2015. bilo više od milijun, dobivaju više financijske pomoći od umirovljenika, što je na općim izborima u 2017. godini jednog od deset glasača iz dobne skupine od 60 do 69 godina natjeralo da uskrate glas sestrinskim strankama CDU/CSU, jedan od 12 birača se priklonio krajnje desnoj Alternativi za Njemačku

“Dom je za mene tamo gdje si mogu priuštiti život, a u Njemačkoj ne mogu živjeti,”

Waldemar Hackstaetter

Mirovine su lani umalo slomile i “veliku koaliciju” njemačke ljevice i desnice. Pregovori su bili žestoki a primirje je postignutu u studenom zajedno s dogovorom o uvođenju “nacionalne mirovine”. Mali su  izgledi da će prekid vatre potrajati, a veliki da će pitanje mirovina i siromaštva biti goruća tema nacionalnih izbora u 2021. godini.

>>>Mainstream u povlačenju, polarizacija krajnje ljevice i desnice na izborima u Tirinškoj

Iako su njemačke mirovine u posljednjem desetljeću bile ispred inflacije udio umirovljenika koji žive u siromaštvu se sa 16% u 2017. lani popeo na 19%. Porasla je i nejednakost, navodi Reuters pozivajući se na podatke saveznih službi.

“Dom je tamo gdje si ga mogu priuštiti”

“Dom je za mene tamo gdje si mogu priuštiti život, a u Njemačkoj ne mogu živjeti,” rekao je Waldemar koji se doselio u selo Sirakovo iz kojeg su odselili mladi Bugari zrcaleći generalne europske trendove osobito uočljive u gospodarski i društveno komparativnoj Hrvatskoj.

>>>U Njemačkoj boravi 395.665 hrvatskih državljana

Hackstaetterima su tijekom intervjua s Reutersom navratili njihovi sve brojniji njemački susjedi. “Ja činjenicu da tako mnogo umirovljenika ne može živjeti u Njemačkoj nalazim groznim znakom siromaštva,” rekla je gošća Brigitte Haager-Horn.

“Ali sam istovremeno jako zahvalna što sam ovdje. Ove sam godine uspjela proizvesti svoje prvo domaće vino i rakiju,” rekla je i podigla čašicu. “Živjeli!”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima