Tech

Dombrovskis obećao regulaciju kriptovaluta: saslušanje  

Valdis Dombrovskis je u utorak na saslušanju u Europskom parlamentu zastupnicima obećao da će predložiti nova pravila za regulaciju kriptovaluta kakva je Facebookova libra.

“Europa treba zajednički pristup kripto-imovini poput Libre. Ja namjeravam predložiti novi zakon o tome,” rekao je Latvijac.

Dombrovskis je aktualni potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro, socijalni dijalog i financijsku stabilnost u potrazi za novim mandatom na istoj, iako mrvicu redefiniranoj poziciji. On će uz dužnost potpredsjednika Komisije za “koordinaciju rada na gospodarstvu u interesu građana” biti i povjerenik za financijske usluge uz potporu glavnog direktora za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

>>>Francuska i Njemačka dogovorile blokadu libre

Dombrovskis je natuknuo da će regulaciju usmjeriti na “nepošteno natjecanje, kibersigurnost i prijetnje financijskoj stabilnosti”, prenosi Reuters.

Kriptovaluta, blockchain

Kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kao što imate svoj novac na računu u banci, tako i svoje kriptovalute imate u svom “digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju tu uslugu. Svaka transakcija koju napravite je vrlo uređeni digitalni zapis, odnosno datoteka koja se sastoji od količine prenesenih jedinica kriptovalute i određenih javnih i tajnih ključeva adresa “digitalnih novčanika“ pošiljatelja i primatelja.

Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve ovakve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se “blockchain“. Svaki se zapis temelji na složenoj matematičkoj kriptografiji i zapisuje se u slijedu, jedan blok šifri iza drugoga te tako stvaraju lanac blokova. Stoga nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom uzurpira stanje blokova podataka koji se na njemu nalaze, piše Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.