PolitikaPreporučeno

Dombrovskis: u Hrvatskoj je osnovan novi fond FeelsGood, i to je dobra vijest

Nova perspektivna hrvatska i slovenska poduzeća će zahvaljujući potpori EU-a moći koristiti sredstva iz prvog hrvatskog fonda s društvenim učinkom, FeelsGood.

Financiranje fonda podržao je Europski fond za strateška ulaganja u okviru Junckerova plana, a EIF je s polovinom kapitala u iznosu od 30 milijuna eura. Fond FeelsGood ulagat će u nova perspektivna hrvatska i slovenska poduzeća koja posluju u sektoru financijske uključenosti i kružnoga gospodarstva te poljoprivrednom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, zadužen za euro i socijalni dijalog te za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: U Hrvatskoj je osnovan novi fond FeelsGood, koji se financira iz Europskog investicijskog fonda i Junckerova plana, i to je dobra vijest. Ne samo što će se ključnim sektorima kao što su kružno gospodarstvo i zdravstvo pružiti financijski poticaj, nego će ta poduzeća usto proizvesti i pozitivan društveni učinak. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Prema podacima iz rujna 2019., u okviru Junckerova plana mobilizirana su dodatna ulaganja u vrijednosti od gotovo 433,3 milijarde eura, od čega 1,2 milijarde eura u Hrvatskoj. Podršku u okviru Plana trenutno koristi 972 000 malih i srednje velikih poduzeća diljem Europe.

“Feelsgood će biti spreman osigurati dugoočekivani pametni kapital za SME (mala i srednja poduzeća) u Hrvatskoj i Slovenija za koja se utvrdi da uz profit donose i pozitivne učinke na društvo i okoliš,” izjavila je suutemeljiteljica zaklade Renata Brkić.  

 (Europska komisija/Grabancijaš)