PolitikaPreporučeno

Dominacija omikrona u Krapinsko-zagorskoj županiji: COVID-19 | 7. siječnja

Brzi antigenski test; Foto: Bastian Riccardi/Pixabay

U Krapinsko-zagorskoj županiji raste broj novooboljelih, a 70 posto cirkulirajućeg soja je omikron, rečeno je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u petak u Zaboku.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber naglasio je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika opet raste.

>>>Nonković: ‘vrlo blagi omikron eksplodirao’ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

“U proteklih sedam dana imali smo 448 novooboljelih na 100.000 stanovnika, prošli četvrtak 361, a tjedan prije 375“, rekao je Skuliber.

U posljednjih sedam dana bila su 483 pozitivna i 629 negativnih nalaza, što je udio pozitivnih od 44 posto.

“Ovo je treći tjedan zaredom kako postotak raste i polako se bližimo prošlogodišnjem rekordu od 47 posto iz početka studenog“, dodao je Skuliber.

>>>U 24 sata više od milijun zaraza u SAD-u | COVID-19 | 4. siječnja 2022.

Bojana Mahmutović iz krapinsko-zagorskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je o utrošenih 144.607 doza cjepiva i završenom cijepljenju za 51,4 posto ukupnog stanovništva županije.

Screening uzoraka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je screening uzoraka iz Krapinsko-zagorske županije.

“Od 42 nasumično izabrana uzorka 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron. Po ovim preliminarnim rezultatima, 70 posto cirkulirajućeg soja u županiji je omikron“, kazala je Mahmutović.

Pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Bojana Kranjčec izvijestila je o 48 hospitaliziranih covid pozitivnih osoba, od kojih je 11 na respiratoru, a dva na visokoprotočnom kisiku.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

“Od Nove godine u našoj je bolnici umrlo petero pacijenata, u starosti od 74 do 92 godine. Od toga ih je četvero cijepljeno, ali s brojnim ostalim bolestima“, rekla je Kranjčec koja zbog velikog pritiska na testiranje očekuje i porast broja pacijenata u bolnici.

Poziv na cijepljenje

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 17 pacijenata.

“Nakon vrhunca krajem studenog i početkom prosinca kada smo imali blizu 40 pacijenata, konstantno imamo dvadesetak pacijenata. Nadamo se da će broj nastaviti padati, no s obzirom na broj cijepljenih i postotak pozitivnih spremni smo na ponovno povećanje“, kazala je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar smatra da će se zbog omikron soja ponovo puniti bolnički kapaciteti.

>>>Mjesec dana po otkriću omikrona Južna Afrika toči alkohol, ukida policijski sat | COVID-19

“Situacija nije sjajna, ali kod nas omikron još nije toliko značajno utjecao na broj oboljelih kao što je recimo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ali smo i mi imali dočeke na otvorenom, na malom prostoru velik broj ljudi, i za očekivat je da će se to u idućih sedam dana i pokazati“, dodao je župan i ponovo pozvao na cijepljenje.

>>>koronavirus u Hrvatskoj (tag)