PolitikaPreporučeno

Domovinski pokret u Brezovici: zašto slavimo ‘Bal vampira’?

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, i Josip Jurčević, nacionalni koordinator odbora DP-a, u šumi Brezovica pored Siska održali su konferenciju za medije na temu ‘Obilježavanje Dana antifašističke borbe ili tvornica laži?!’.

>>>Milanović obilježio Dan antifašističke borbe, evocirao Bitku na Sutjesci | FOTO

”Došli smo danas ovdje da bismo u ime onih građana koji su za nas glasali izrazili svoje nezadovoljstvo ovom proslavom. Koliko je to uistinu važno za hrvatski narod, vidite i po broju okupljenih danas ovdje na lijep sunčani dan. Ovdje se svi skupa trebamo zapitati što mi to danas slavimo. Već smo prije govorili da je jedino obilježavanje koje je moguće, koje je pristojno i demokratski, Dan Europe u svibnju”, uvodno je rekao Peternel.

Upozorio je da se danas ovdje slavi osnivanje partizanskog odreda, odnosno da se slavi, zapravo, teror i ljudi koji su ovu zemlju okupirali i držali u okupaciji, neki će reći do ’90. godine, dodao je Peternel, a neki će reći da nas u okupaciji do dandanas drži njihovo potomstvo.

Peternel: neka se otvore arhivi da se konačno sazna broj žrtava komunističkog terora

”Tu se radi o zatiranju ljudskih prava, o zatiranju sloboda, o odbijanju suočavanja s komunističkom prošlošću, a što su preporuke koje su donijele i europske institucije, Europski parlament i Vijeće Europe, a mi to sve odbijamo. Tražimo da se konačno otvore arhivi, da se vide, da se popišu, da se konačno zna broj žrtava komunističkog terora, da se zna tko je gdje bio, da se zna tko je što radio i da se provede bar načelna, simbolička lustracija”, istaknuo je.

Peternel je poručio kako traže da se provedu odluke Europskog suda za ljudska prava i da se ljudima vrati imovina, odnosno da se vrate stanovi koji su oduzeti komunističkom diktaturom. Također traže, objasnio je, da se svi skupa konačno suočimo s komunističkom prošlošću i da prestanemo obilježavati ovakve dane.

Jurčević: svjedočimo balu vampira koji je potpuno protivan svim aktima Republike Hrvatske

Jurčević je rekao kako ovdje danas govori kao znanstvenik koji istražuje ove teme i podsjetio da za devet dana obilježavamo 10. obljetnicu kako smo postali članica Europske unije, a jedan od uvjeta, koji smo samo deklarativno ispunili, upozorio je, bio je da prihvaćamo cjelokupnu vrijednosnu, pravosudnu i pravnu baštinu Europske unije, a to znači civiliziranog svijeta.

>>>Proaktivna građanska inicijativa nabacila zgotovljen arhitektonski projekt ‘Brezovica budućnost’

”Sukladno dokumentima i Vijeća Europe, a isto tako i Europske unije, u pristupnim pregovorima je Sabor u lipnju 2006. donio deklaraciju kojom se svi komunistički sustavi u Europi označavaju sa zločinačkim totalitarističkim terminom i nabraja se da su svi oni počinili najteže vrste zločina, uključujući masovna suđenja, masovna uhićenja, masovna pogubljenja bez suđenja i sa suđenjima, kršenje svih ljudskih prava, fizički, psihološki i duhovni teror, suspenziju demokracije, prava udruživanja i svega onoga što priznaje civilizirani svijet”, istaknuo je.

Jurčević je dodao kako se isto tako u tim dokumentima traži da se sve postkomunističke zemlje i institucije distanciraju jasno i nedvosmisleno od toga sustava, da se ispričaju žrtvama i potomcima žrtava i da nadoknade sve štete, dakle vrate oduzete stanove.

>>>Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarističkih režima

”To su vrlo jasni dokumenti, međutim, nažalost, i deset godina nakon ulaska u Europsku uniju svjedočimo ovome balu vampira koji je potpuno protivan svim aktima Republike Hrvatske”, zaključio je Jurčević.

Piše: Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta