FunPreporučeno

Doom Patrol: iz stripovskih margina u televizijski mainstream

Marginalni strip DC Comicsa Doom Patrol s marginalnim superherojima je dugo imao marginalnu ali gorljivu publiku. Sad je sa stripovske periferije skočio u televizijski mainstream gdje vješto razbija monotoniju.

Za navedeno je zaslužna glumačka predanost karakterizaciji opičenih likova u šarmantnoj i napaćenoj ‘družini usuda’ koju čine:

Profesionalni vozač Clifford ‘Cliff’ Steele aka Robotman (Brendan Fraser) koji se spizdio na NASCAR utrci jer ga je žena raspizdila iako je zapravo dekapitirao vlastitu obitelj u odvojenoj duboko potisnutoj nesreći, što također ne mora biti istina. Spasio ga je za superheroje generalno spasonosni znanstvenik transplantacijom mozga u ne baš gracioznu, ali zato robusnu robotsku oplatu.

Kay Challis aka Crazy Jane (Diane Guerrero) je ‘multiličnost’ od kojih su neke možebitno i podijeljene, u njoj su 64 različite jedinke s jednakim brojem osobnosti i supermoći.

One hell of a woman there…

Larry Trainor aka Negative Man (Matt Bomer) se testnom letjelicom američkog zrakoplovstva susreo s nepoznatom energijom u gornjim sferama atmosfere, ova se odmah udomila u njegovu tijelu zbog čega je umjesto dezintegracije nakon sraza sa zemljom tek malo nagorio. Sad je hodajuća, u zavoje umotana mumija.

Rita Farr aka Elasti-Woman (April Bowlby) je klasična glumica i klasična narcisoidna krasotica, tijekom jednog od snimanja je pala u baruštinu pa se zagadila nekakvom zelenom pojavom zbog koje je uzrujavanje pretvara u golemog gnjusnog bloba, ili kako bi napomenuli social justice warriors u borbi za srodnu ravnopravnost, blobušu.

Victor “Vic” Stone aka Cyborg (Joivan Wade), vaš tipični zeleni tinejdžer kojeg je tata pretvorio u cyborga nakon što se malac pubertetski razmahao u laboratoriju, izazvao eksploziju, izgubio ruku i još poneke dijelove tijela i usput raznio mamu. Vic fura trenerke..

Među karakternim protagonistima je i Dr. Niles Caulder aka Chief (Timothy Dalton), tutor pulena i parnjak profesora Charlesa Xaviera čiji je dom utočište, ili možda sanatorij, za izmučenu patrolu.  

I antagonisti su do zla boga moćni, posebice Eric Morden aka Mr. Nobody (Alan Tudyk) kojeg je, a kakav bi nego ludi nacistički znanstvenik pretvorio u multidimenzijsku sjenku. Gospon Nitko donekle podsjeća na omnipotentnog “kjua” (Q) iz Zvjezdanih staza, dok ljude lišava razuma, upravlja vremenom i prostorom, a sve iz pozicije dokonog zlikavca i povremenog naratora odlučnog da djelima ili sarkazmom razbije šprance i besmrtnu monotoniju.

Postava je dakle pikantna i provokativna, a sudeći prema prvih pet epizoda takav je i scenarij koji uz dozu humora evoluira oko internih i eksternih demona, paralelnih multidimenzija i nedimenzija, pankerske borbe protiv fašista, epskog sukoba stvaratelja i protustvaratelja, tovara koji prducka rečenice i služi kao vrata u onostrano… sve u svemu, neloše.

Iako je produkcija pristojna, nikako raskošna, a režija kontinuirano dobra s novim redateljem iz epizode u epizodu, među kritičarima i publikom se polako formira konsenzus da su najjača značajka serije upravo vrckavi i čudnovati scenaristički ispadi nalik onima iz pojedinih epizoda originalnih Zvjezdanih staza ili Zone sumrake.

Doom Patrol:

• Diane Guerrero (Crazy Jane)
• April Bowlby (Elasti-Woman
• Joivan Wade (Cyborg)
• Alan Tudyk (Mr. Nobody)
• Timothy Dalton (Chief)
• Matt Bomer (Negative Man)
• Brendan Fraser (Robotman)
DC Entertainment/Warner Bros. Television