Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Double-dip’ recesija u eurozoni ‘sve neizbježnija’ | IHS Markit

Šefica ECB-a Christine Lagarde; Foto: Dominique Hommel/EP

Poslovna aktivnost u europodručju u siječnju se uslijed drugog vala koronavirusa i popratnih epidemioloških mjera našla na najmanjoj razini u posljednja dva mjeseca, otkrili su u petak preliminarni podaci IHS Markita.

Združeni indeks menadžera nabave (PMI), koji prati aktivnosti u uslužnom i industrijskom sektoru u siječnju je pao na 47.5 boda, u odnosu na 49.1 u prosincu. Vrijednosti ispod 50 podrazumijevaju sažimanje aktivnosti.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Oštrija Covid-19 ograničenja u siječnju uzela su dodatni danak biznisima,” napisao je u popratnoj bilješci glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson uz procjenu da “double-dip” recesija (u obliku slova W) u eurozoni postaje “sve neizbježnija”.

>>>Ljetni nemar zaustavio oporavak uslužnog sektora eurozone, tržišta rada: PMI

“Ubrzao je pad outputa, predvođen pogoršanjem uvjeta u uslužnom sektoru i slabljenjem rasta proizvodnje na najniže razine u dosadašnjem, sedmomjesečnom oporavku sektora.”

Neizmjenjena politika ECB-a

Predsjednica Europske središnje banke u četvrtak je također prepoznala usporavanje aktivnosti uz ocjenu da pandemija još uvijek predstavlja “ozbiljan rizik” za gospodarstvo europodručja.

Krojače monetarnih i fiskalnih smjernica osobito zabrinjava pojava novih, u pravilu zaraznijih mutacija koronavirusa kao i spora primjena cjepiva.

>>>Trebat će vremena da se učinak cjepiva osjeti u gospodarskim aktivnostima | de Cos

“U takvom okolišu obilni monetarni poticaju ostaju presudni,” rekla je Lagarde nakon što je Upravno vijeće ECB-a temeljne smjernice ostavilo neizmijenjenima.

Banka u posljednjoj reviziji predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) u tekućoj godini u europodručju porasti za 3.9% i za 2.1% u 2022., nakon kontrakcije za 7.3% u 2020. Prognoza je, dakako, podložna izmjenama i diktatu koronavirusa.

Slika za sljedećih nekoliko tjedana

Ranije objavljeni podaci pokazuju da je poslovna aktivnost usporila u Francuskoj, gdje je PMI za siječanj iznosio 47. Istovremeno je zabilježen i prvi porast zapošljavanja u gotovo godinu dana.

>>>Nakon 23 negativna mjeseca industrija eurozone ‘u plusu’: PMI

“Činjenica da su se tvrtke vratile regrutacijskim aktivnostima ukazuje na određeno povjerenje u gospodarski oporavak u drugoj polovici ove godine,” napomenuo je u bilješci za klijente Eliot Kerr, ekonomist u IHS Markitu.

Njemačka je u siječnju ostala u plusu, uz vrijednost združenog indeksa od 50.8 koja je najmanja u posljednjih sedam mjeseci.

Phil Smith, pridruženi direktor pri IHS Markitu, u izvješću je podcrtao sporiji zamah u industriji i nastavak negativnog utjecaja epidemioloških mjera na uslužni sektor u najsnažnijoj europskoj ekonomiji.

>>>‘Snaphsot’ inflacije, potrošnje i sentimenta u europodručju | prosinac

“Sve u svemu, njemačko je gospodarstvo godinu započelo usporeno, a produljenje trenutnih mjera za suzbijanje koronavirusa, barem do sredine veljače, znači da će ovakva slika ostati i sljedećih nekoliko tjedana,” rekao je.

Njemačke su vlasti prije nekoliko dana epidemiološke mjere produljile do 14. veljače.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/CNBC

Comments (1)

  1. […] >>>‘Double-dip’ recesija u eurozoni ‘sve neizbježnija’ | IHS Markit […]

Comments are closed.