Politika

DP objavio ‘matematiku cijene plina’, premijeru savjetovao da podnese ostavku

Ivan Penava; Foto: Domovinski pokret/YouTube

Domovinski pokret u subotu je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića savjetovao da podnese ostavku, priopćenje stranke prenosimo u cijelosti:


Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica nazivajući to  još jednim dodatnim iskorakom u vidu poreznog rasterećenja. Ovaj prijedlog bi bio smiješan kada ne bi bio poguban za džepove građana, ali i gospodarstvo.

Domovinski pokret mjesecima uporno predlaže, zagovara i ponavlja jedino moguće rješenje, a to je zamrzavanje cijena osnovnih živežnih namirnica pod nazivnikom ”Osnovne životne potrebe u RH ne smiju biti luksuz nikome!”. Ponavljamo potrebno je zaštititi najugroženije građane kojih već sada imamo previše, jednim čvrstim paketom mjera u koji spadaju energenti, kruh, mlijeko i ostale osnovne živežne namirnice.

>>>Inflacija u lipnju na rekordnih 12,1% | DZS

Podsjećamo, Vlada se nedavno besramno pohvalila podacima prema kojima je u samo pola godine na poskupljenjima i ”smanjenim” poreznim stopama, izvukla od svojih građana – tzv. ”ovaca za šišanje” čak 4,3 milijarde kuna na račun naplaćenog PDV-a te još dodatnih 600 milijuna od trošarina, uglavnom goriva, što sve skupa iznosi 5 milijardi u 6 mjeseci – iliti 2,5 Pelješka mosta. Dragi građani, to ste sve vi platili svakom vašom kupovinom, plaćanjem računa struje ili plina. Smatramo kako bi se država sada, u uvjetima kada  je energentima cijena narasla deset puta, trebala izuzeti iz kalkulacije, a ne dodatno zarađivati na građanima koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

Na primjeru toplinske energije koju, uglavnom dobivamo iz plina, matematika je sljedeća: Početkom 2021. cijena plina se kretala između 15-20 eura/MWh, na bazi cijene plina od 20 eura i stope PDV-a od 13 posto, država ubire 2.6 eura/po MWh plina. Na današnji dan kada je cijena MWh plina na burzi 195 eura, Andrej Plenković nam objavljuje da će nam po smanjenoj stopi PDV-a od 5 posto, u buduće uzimati, na bazi 200 eura/MWh umjesto 2.6 eura uzimati 10 eura/MWh, to nam naravno nisu rekli, ali gospodo, vaše obmanjivanje naroda neće moći zauvijek trajati!

>>>Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih industrija

Kada se osvrnemo na demografsku katastrofu koju ste prouzročili, pad bespilotne letjelice, ignoriranje obnove te svih ostalih zgoda i nezgoda koje nam redovno servirate s naglaskom na kriminal, imamo za vas jasnu poruku i dobronamjerni savjet: – Gospodine premijeru podnesite ostavke i spasite hrvatski narod!


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here